Едва ли сте пропуснали новината, че дъщерята на принц Уилям и Кейт Мидълтън се роди миналата събота (02.05.2015г.). Принцесата на Кембридж ще бъде кръстена Шарлот Елизабет Даяна.

Питали ли сте се обаче за символиката, криеща се зад тези три имена? Ето няколко исторически факти, които обясняват всичко. 

Принцесата ще бъде кръстена на дядо си – принц Чарлз, на прабаба си – кралица Елизабет II и на покойната майката на принц Уилям – Даяна, принцеса на Уелс, която загина в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г.

Шарлот е женската версия на името „Чарлз”, което означава „свободен човек”. Популярни съкращения на името „Шарлот” са Чарли и Лоти. Шарлот е под номер 21 в списъка на най-популярните момичешки имена в Обединеното кралство за 2013 г.

Елизабет произлиза от ивритското име "Елишева", което което в буквален превод означава "Бог ми е клетва". То не присъства в топ 100 класацията на имена във Великобритания, въпреки че неговото благозвучие и нежно съкращение - Елиза.

Даяна е името на майката на принц Уилям, Лейди Даяна Спенсър. Име, производно на "Диана", богиня от римската митология, пазителка на дивите животни и покровител на младите жени.

Подобно на Елизабет, „Даяна” не е сред най-популярните имена на момичета, но сме сигурни, че това ще се промени.