Силвио Орта, създателят на сериала „Грозната Бети“, е починал в Маями на 45-годишна възраст, като не се съобщават повече подробности за смъртта му.

Ситкомът „Грозната Бети“ (2006-2010), с Америка Ферера в главната роля, проследяваше живота на момиче с мексикански корени от Куинс, което работи в офиса на модно списание в Манхатън.

Поредицата донесе на Орта през 2007 г. номинация за „Еми“ за комедиен сериал. През същата година Ферера спечели „Еми“ и „Златен глобус“ за главна женска роля. „Грозната Бети“ получи „Златен глобус“ и за сериал в категорията „Комедия или мюзикъл“.

Ситкомът бе създаден на базата на колумбийска теленовела.

Роденият в Маями Орта е споделял, че житейският му опит с имигрантите и различната му сексуалност са намерили отражение в сериала.

„Хомосексуалността на персонажа Джъстин и произлизащите от това проблеми са извлечени от личния ми живот“ – признава продуцентът и сценарист в интервю през 2016 г.

Силвио Орта е работил и по сериалите Jake 2.0 и The Chronicle.

35-годишната актриса Америка Ферера изрази скръбта си в Instagram: „Съкрушена съм! Талантът на Силвио ни донесе толкова много радост и светлина. Съчувствам на близките му!“