Съпругът на тенис легендата Серина Уилямс избухна срещу бившия румънски тенисист Йон Циряк, след като румънецът заяви в телевизионно интервю, че на Уилямс ѝ е дошло време да се оттегли от спорта.

Снимка: Getty Images

На тази възраст и с това тегло, тя вече не се движи толкова бързо, колкото преди“ каза Циряк. „Серина беше сензационен тенисист. Ако имаше малко благоприличие, щеше да се оттегли.

В отговор на тази оценка се включи нейният съпруг Алексис Оханян, най-известен с основаването на сайта „Редит“. Той атакува румънския тенисист в социалните мрежи:

Със сигурност мога да кажа, че на никого не му пука за мнението на Циряк“, написа той, а по-късно продължи и с друго съобщение: „Трябваше да го потърся в Гугъл… оказа се, че 3-годишната ми дъщеря е правила Голям шлем повече пъти от него.

Снимка: Getty Images

Оханян има предвид факта, че Серина е била бременна с дъщеря им Олимпия, когато спечели Откритото първенство по тенис на Австралия през 2017 г.

Предприемачът обаче не споменава в коментарите си, че Йон Цирияк има 294 победи, 22 титли на двойки, 167 победи на сингъл и е едно от най-известните имена в тениса дори и днес, когато е на 81 години. Всъщност именно с Йон Циряк като треньор, Борис Бекер печели всичките си титли от Големия шлем.

В друга публикация в Туитър Алексис Оханян определи Йон Циряк като расист и сексист:

2021 г. е, а нищо не може да спре някакъв клоун расист/сексист, който напада семейството ми

В коментарите под постовете му някои негови последователи се опитват да защитят Циряк, като посочват, че румънецът не е атакувал Серина заради това, че е жена или че е чернокожа.

Снимка: Getty Images

Това не е първият случай, в който коментари за физическото състояние и външния вид на Серина Уилямс. Предизвикват остри реакции. През 2014 г. президентът на Руската федерация по тенис Шамил Тарпишчев нарече сестрите Серина и Винъс „братята Уилямс“, което предизвика медиен скандал. Тогава той си позволи да се пошегува със силните им тела и ги сравни с руските тенисистки, които са „елегантни и красиви“.

В края на 2018 г. Серина сподели, че тялото ѝ от години е обект на коментари и подигравки, но се е научила да не обръща внимание още когато е била 17-годишна.

Снимка: Getty Images

Тя коментира темата още през 2016 г. и сподели: „Хората говорят за тялото ми от много отдавна. Хубави неща, страхотни неща, негативни неща. Хората имат право да имат мнение, но за мен най-важното е как се чувствам аз, защото това променя мисленето на хората около мен. Ще ви накарам да усетите, че имам самоувереност, без значение дали ме харесвате или не и дали одобрявате начина, по който изглеждам.“

Снимка: Getty Images

Тази година Серина Уилямс ще навърши 40 години, възраст, на която малко хора продължават да играят професионално.