На 6 септември през 1928 г. в Минеаполис, Минесота, се ражда американският писател Робърт М. Пърсиг, автор на "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет". За вдъхновението си зад книгата приживе Пърсиг казва: "Определението за това състояние в психиатрията е кататонична шизофрения. В будисткия канон се нарича внезапно просветление. Не настоявам  на нито едно от тези определения – използвам ги и двете в зависимост от събеседника". Днес се навършват 91 години от рождението на писателя, а ние отдаваме почит към живота и творчеството му с 20 вечни цитата от култовия философски роман.

"Законите на природата са човешки измислици, както и призраците. Законите на логиката, на математиката също са човешки измислици като призраците. Цялата проклета работа е човешка измислица, включително и идеята, че не е човешка измислица. Светът изобщо не съществува извън човешкото въображение. Целият е един призрак и в древността се е смятало, че е призрак, целият калпав свят, дето живеем в него. Той се управлява от призраци."

"Ние виждаме онова, което виждаме, защото призраците ни го показват, призраците на Мойсей и Христос, Буда и Платон, Декарт и Русо, Джеферсън и Линкълн и още, и още, и още. Исак Нютон е един много добър призрак. Един от най-добрите. Човешкият здрав разум не е нещо друго освен гласовете на хиляди и хиляди от тези призраци на миналото. Призраци и още призраци. Призраци, които се опитват да намерят своето място сред живите."

"Понякога е малко по-добре да пътуваш, отколкото да пристигаш."

"Пътищата без крайпътни заведения и реклами са по-добри, пътища, край които дъбрави и ливади, овощни градини и поляни почти могат да се пипнат с ръка, където децата ти махат с ръка, когато преминаваш край тях, където хората надзъртат от верандите си, за да видят кой е, където при спиране за напътствия и сведения отговорът проявява склонност да бъде по-дълъг, отколкото е нужно, където хората питат откъде си и от колко време пътуваш."

"Тишината на гората може да направи по-добър човек от всекиго."

"Не можеш да водиш кой знае какъв разговор върху движещ се мотоциклет, освен ако не обичаш да крещиш. Вместо това времето се прекарва в долавяне на нещата и размисъл върху тях."

"Когато прекарваш отпуската си на мотоциклет, виждаш нещата по съвършено различен начин. При колата си винаги в затворено пространство и понеже си свикнал с нея, не съзнаваш, че каквото виждаш през прозореца й, е просто допълнителна порция телевизия."

"Някои неща не забелязваш, защото са прекалено малки, за да ти направят впечатление. Други неща не забелязваш, защото са прекалено огромни."

"Това, което ни пречи да видим света ясно, не е неговата чудатост, а неговата обикновеност. Да си прекалено добре запознат с нещо също може да бъде заслепяващо."

"Аз съм покаял се еретик, който в очите на всички е спасил душата си. Но само той знае, че просто е спасил кожата си."

"Училищата те учат да подражаваш. Цялата система на оценяване се стреми да те предпази от оригиналност."

"Учебното заведение бе нещо, което евфемистично би могло да се нарече "колеж от преподавателски тип". В колеж от преподавателски тип се преподава и преподава, и преподава и няма време за изследователска работа, няма време за размисъл, няма време за участие във външни дейности. Само преподавай и преподавай, и преподавай, докато разумът ти затъпее и творческият ти заряд изчезне и се превърнеш в автомат, повтарящ едни и същи тъпи неща отново и отново пред непреставащи вълни невинни студенти, които не могат да разберат защо си толкова тъп, губят уважение и разпространяват това неуважение навън сред обществото. Причината да преподаваш и да преподаваш, и да преподаваш е, че това е много хитър начин да поддържаш икономично един колеж, като в същото време създаваш фалшивото впечатление за истинско образование."

"Майсторът никога не следва и едно-единствено предписание на инструкцията. Той взема решения в процеса на работата си."

"Всеки ден истината тропа на вратата ти, но ти я отпъждаш с вик "Върви си, търся истината!". И тя си тръгва."

"Труден ли е животът? Не и когато имаш правилната нагласа. Да имаш правилната нагласа за него – ето това е трудното."

"Искате ли да знаете как да постигнете нещо съвършено? Толкова е лесно. Първо станете съвършени и след това направете каквото и да е."

"Повечето бели идват от онова, което старите радиотехници наричаха "късо между слушалките", сиреч главата не се използва както трябва."

"Светът ще стане по-добър първо в нечие сърце, в нечия глава, в нечии ръце… И ще разцъфти като цвете – отвътре навън."