Прототипите за сувенири от проекта "Пловдив за вкъщи - нов дизайн на българския сувенир" на кураторското дуо Студио Комплект бяха представени в artnewscafe в Пловдив. Те са дело на шестима творци от различни сфери - графичен и продуктов дизайн, мода, архитектура, изкуство и илюстрация. Някои от творците представиха лично пред медиите и пловдивската публика своите произведения. Сувенирите ще се продават в тираж от 1 април на осем локации в Пловдив. Запознайте се в авторите:

Арх. Пенка Станчева от PS Architects и илюстраторката Розалина Буркова работеха над серия магнити с тема тепетата на Пловдив.

Модният бранд Артелие и графичният дизайнер Николета Носовска участват с платнена чанта / калъф 2 в 1, с визуален мотив от павираните улици на Стария град.

Илюстраторът Теодор Георгиев се включва със серия от атрактивни илюстрации с тема Капана, разположени върху опаковка на шоколад, корица на тефтер, сувенирни стикери и значки.

Студиото за продуктов дизайн и арт обекти tochka & tochka се представят с прототип на сувенирна чаша с мотиви от града.

Бижутерът Нева Балникова работи над ключодържател - интерпретация на емблематична за Пловдив възрожденска сграда.

Творческият тандем Мисирков и Богданов пресъздадоха Паметника на Альоша в близалки в различни цветове. По думите на двамата, така символизират срещата на героичното минало и консуматорското общество, и как историята се претопява в устата - цветна, бърза, директна консумация. 

Инициаторите на проекта Студио Комплект обявиха и осемте локации в Пловдив, на които могат да бъдат закупени сувенирите след 1 април 2019 г.: Туристически Информационен Център "Пл. Римски стадион”, Туристически център Стар град, Пловдив 2019 - Тютюнев склад, artnewscafe, Отсреща, Coffee&Gallery Cu29, Hostel Old Plovdiv, Wunderbær - Hills Beer Bar & Shop. 

През 2018 г. беше проведена онлайн анкета с цел проучване на мнението за очакванията към реализация на темата. На събитието бяха представени основните изводи и любопитни моменти от анкетата. Прототипите на сувенирите в проекта са резултат от собствената интерпретация на визуалните творци, както и на изводи от анкетата. 

"Смятаме “Пловдив за вкъщи - нов дизайн на българския сувенир” за значим проект, особено в контекста на Европейска столица на културата тази година. Новите сувенири позволяват на посетителите и жителите на града да отнесат вкъщи символ на града, и в същото време да притежават обект с висока художествена стойност. Целта ни е в бъдеще освен за София и Пловдив, да реализираме Take Away Souvenir и за други български градове", казаха кураторите и продуцентите на проекта Студио Комплект. 

Take Away Souvenir на Студио Комплект цели да промени възприятието за идентичността на българския сувенир и да го разшири чрез колаборации с български творци и създаване на нови дизайн обекти. Желаният резултат са сувенири с висока художествена стойност и функционалност, които говорят добре на българи и на чужденци. През 2016 г. като част от Take Away Souvenir реализиран “София за вкъщи” - колективна изложба с осем прототипи за сувенири за столицата, в София и в Прага. Повече за него - тук: