Мястото

В Тронната зала на двореца в Монако днес ще прозвучи два пъти „Да”. Един път от принц Алберт II и втори път от Шарлийн Уитсток - неговата принцеса. Тук на 18 април 1956 са си казали „Да” принц Рение III и Грейс Кели. Тронната зала е най-красивата и внушителната в двореца. Стените, фотьойлите и диваните й са покрити с копринена дамаска в кралско червено.

Програмата

Гражданският брак на новата кралска двойка ще бъде наблюдаван не само от семейството и гостите, но и от хилядите жители на Монако, които ще могат да проследят всяко движение и дума на големи монитори, поставени на площада. Младоженците ще поздравят жителите на Монако, а кметът на малкото кралство ще им поднесе специален подарък. В по-късните часове Жан-Мишел Жар ще представи своето уникално шоу, специално подготвено за радостния повод.

В събота, 2 юли, в основния двор на двореца ще се състои църковния брак на кралската двойка. Мястото ще бъде подготвено за 3500 седящи гости, които ще присъстват на церемонията.  Официалната вечеря ще бъде поднесена на терасите на операта. Ще има фойерверки и бални танци.

Специално за сватбата са подготвени персонализирани сувенири - ключодържатели, ветрила, чаши, чинии, дамски огледалца, и официална пощенска марка.

сувенири
Менюто


Официалната вечеря на 2 юли ще бъде организирана от Alain Ducasse в сътрудничество със S.B.M. Храната ще бъде приготвена в кухните на Луи XV на Hôtel de Paris с помощта на персонала от Société des Bains de Mer de Monte Carlo. Двойката е избрала ястия от средиземноморската кухня. Ще бъдат използвани продукти само от региона. На вечерята са поканени повече от 450 човека. Те ще бъдат настанени на терасата на Opéra Garnier.

Коя всъщност е Шарлийн Линет Уитсток?
шарлийн
Когато е 12-годишна, семейството й емигрира в ЮАР. Баща й е директор „Продажби”, а майка й е пенсиониран треньор по плуване. От малка Шарлийн харесва плуването и през 1996 печели шампионата на ЮАР. Следват още много златни и сребърни медали. Има двама братя – Гарет на 29 години (компютърен специалист), и Сийн на 28 (търговски представител). Шарлийн се занимава основно с благотворителност, като два уроци по плуване на деца в неравностойно положение и подпомага различни фондации и асоциации. Обича да кара сърф и да чете поезия от автори от ЮАР. Около 5 години Шарлийн е учила дворцовия етикет, за да бъде подготвена за своята голяма, луда, кралска сватба.