Писателят Робърт М. Пърсиг, станал световноизвестен с книгата "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет”, е починал вчера на 88-годишна възраст, съобщи тъжната новина издателят му Уилям Мороу. 

Култовият философски роман и едно от най-значимите произведения в американската литература е базиран на пътуването с мотоциклет, което писателят предприема със 12-годишния си син Крис през 60-те в Северна Америка. Разказът от първо лице повежда читателите на едно вълнуващо пътешествие из фундаменталните човешки въпроси и отговори за истинската същност и смисъла на битието. 

Снимка: WILLIAM MORROW/HARPERCOLLINS

"New Yorker" определя историята като "Изумително вдъхновяващо произведение, способно да се сравни по размах само с "Моби Дик", а "New York Times" като "Изключителна и пълна с прозрения творба, интелектуален пир от най-висока класа".

Творчеството на Робърт М. Пърсиг включва само две книги, като "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет: Изследване на ценностите" (1974) е отхвърлена 121 пъти, преди да бъде публикувана. Романът се превръща в бестселър, като към днешна дата е преведен на 27 езика, а продажбите му в световен мащаб надхвърлят 3 млн. копия. Последван е от продължението "Лайла: Изследване на морала" през 1991 г.

Почивай в мир, Робърт М. Пърсиг!

Снимка: Wikipedia