Ако искате да успеете на работното си място, не трябва да се изкушавате да действате като мъже, смятат учените.

Според изследване, жените с по-агресивен подход имат по-малък шанс да постигнат успех в кариерата си от онези, които не се притесняват да бъдат женствени.

И макар да ни харесва да вярваме, че дискриминацията на база пол отдавна е оставена в миналото, това всъщност изобщо не е вярно.

Тези резултати няма да се харесат особено и на феминистките, но всъщност отговарят на изконния въпрос - "Как жената може да успее в един мъжкия свят?" Като бъде дама, категорични са учените, цитирани от БГНЕС.

Това потвърждава една по-стара теория, според която самоуверените жени често биват пренебрегвани за сметка на по-кротките си колежки. Самоуверенестта е високо ценена от мъжете в личните взаимоотношения, но не и когато са работодатели. Изследването показва, че ако една дама не е достатъчно женствена и съответно - привлекателна, има по-малък шанс да получи вниманието на шефовете си. Дори и в чисто бизнес аспект.

И за да не бъде всичко само едно теория, ето как било проведено самото изследване:

Общо 80 мъже и жени трябвало да посочат черти на характера, които смятат, че притежават, докато учели магистратура по бизнес администрация. Осем години по-късно учените ги потърсили отново, за да разберат как се е развила кариерата им.

Резултатът? Мъжкараните с по-агресивно поведение се похвалили с по-малко повишения в сравнение с по-женствените си колежки.

В същия смисъл едно предишно изследване установи, че самоуверените жени, които кандидатстват за работа, е най-малко вероятно да бъдат наети.