Човек се заобикаля с всякакви хора - всеки от тях има своите негативни и положителни черти. И това е напълно в реда на нещата.

Има обаче някои недостатъци, които са точно толкова непоправими, колкото и неприятни. И ако познаеш човек от обкръжението ти в някой от изброените типажи, но се чувстваш зле да прекратиш отношенията си с него - недей.

1. Приятелят, който постоянно те поправя

Нали се сещаш за момента, когато някой ти каже "ВСЪЩНОСТ не се произнася така, ами..."  - дори и да не е прав или никой нормален човек да не говори чак толкова правилно. Приятелят, който постоянно прави всичко възможно, за да те накара да се почувстваш глупав, защото той знае по-добре? Да си го признаем - досадно е и е обидно. Затова ако ти е писнало - остави го сам с всичките му милиони познания - така или иначе "няма какво да научи от теб", нали така?

2. Приятелят, който винаги очакват ТИ да направиш плановете ви

Провери си историята на смс-ите. Изглежда ли така все едно комуникацията с въпросния приятел е малко едностранна и пълна със "Съжалявам, много ми е тъпо, но няма как да дойда довечера."? Неприятно е, когато някой отменя постоянно уговорките ви, дори и да съзнава, че не е правилно. Всички на света са заети и именно затова е толкова специално, когато все пак и въпреки всичко успяваме да намерим време за хората, които обичаме. Важно е и е необходимо. Давай приоритет на уговорките си с хората, за които и ти самата си приоритет.

3. Приятелят, който никога не казва защо ти е сърдит, дори и това да е по-очевидно и от пъпка на челото 

Нали знаете - "Какво има?" - "Нищо" - "Струва ми се, че си ми сърдит/а за нещо?" - "Не съм." Да се конфронтираш с някого не е особено лесно, нито приятно, но способността да водим подобни диалози е общо взето най-важна за всяка връзка, която наричаме "близка". По-добре е да се караме понякога (и да ставаме приятели с хора, които също са способни на подобни сблъсъци), отколкото да таим гняв, да мълчим, докато косите ни не опадат, кръвта ни не закипи и не умрем от мъка и неизказани неща... 

4. Приятелят, който се вижда с теб, САМО когато половинката му е заета или най-добре - е направо извън страната

Вероятно ще виждаш по-рядко приятелите си, когато те се обвържат - може да е глупаво, но е разбираемо. Но ако ги виждаш МНОГО по-рядко, то тогава нещата стоят различно. Може да е сложно да поддържаш едновременно пълноценна връзка с мъж и с приятелките си, но е по-добре да намериш другарче, което все пак ще успява да те вмъкне в романтично обладания си график - не само когато любимият й я е оставил сама по някаква причина.

5. Хората, които не могат да се радват на щастието и успехите ти 

Светът предлага ПОВЕЧЕ ОТ ДОСТАТЪЧНО съдници и хората, които са ни близки, би трябвало да онези, които ни подкрепят. Приятелите са тези, които са от нашия отбор и ако някой те поздрави за повишението с нещо от сорта на "Голяма си късметлийка, че работиш в сфера, в която повишенията са толкова бързи и лесни!" или омаловажават всеки твой успех ("О, това е значи изборът ти за магистър... хъх") е време да се запиташ доколко в действителност този човек се радва за теб. Ако отговорът на този въпрос не е "Много!", замисли се. Защото хубавото на приятелите е, че те са хората, чието щастие е твое и обратното. Споделените емоции - радостни или тъжни, са онези тънки нишки, които правят едни хора по-важни за нас от други.