Паоло ди Кроче е генерален секретар на международната организация Slow Food International. Той откри първия форум Тера Мадре Балкани в София – среща на производители на традиционни храни на Балканския полуостров.

Разкажете каква е философията на Slow food.
Ние работим за това, което наричаме добра, чиста и честна (изгодна както за производителя, така и за купувача) храна. И ние работим, за да промотираме този тип храна навсякъде по света. „Добра” се отнася до качествата на храната. Тя трябва да е вкусна и безопасна. „Чиста” се отнася към околната среда. Индустриализацията на хранителната продукция е една от основните причини за промяната на климата. А „честна” трябва да е търговията с храните, която предполага социална справедливост, защото има много фермери по цял свят, които не получават достатъчно пари за труда си и за продуктите, които произвеждат. В същото време ние като потребители плащаме твърде скъпо за храната, която купуваме. И комбинацията между тези три аспекта дефинира храната, която нашата организация промотира. Същевременно ние го правим с респект към регионалната специфичност на продуктите. Даваме голям приоритет на традиционните местни храни и на малките фермери.

Вашата организация не е ли опозиция на философията на веригите Fast food?
Като идея – да, въпреки че ние нямаме верига от ресторанти. Fast food означава да ядеш абсолютно същата храна навсякъде по света, без да те интересува къде се намираш, какъв е произходът на храната, какво е нейното въздействие върху нас и върху околната среда.

Смятате ли, че светът е готов за вашите идеи? Живеем твърде забързано, успяваме само да хапнем хамбургер в заведение за бързо хранене, пазаруваме на едро. Кой има време да помисли върху храната?
Това не е въпрос на време, а на информация и знания. Ще ви дам пример. Един от продуктите, чиято продажба нараства дори по време на криза, е измитата, нарязана и пакетирана маруля. Цената й е между 7 и 9 пъти по-висока от тази на обикновената маруля. Колко време ще ви отнеме да измиете и нарежете сам салатата си? 2 минути. Пък и ще подпомогнете местната икономика, ако купите българска маруля, а не някоя, докарана от хиляди километри. Транспортирането й струва пари и замърсява въздуха. Тя е пакетирана в неразлагаща се пластмасова опаковка, за направата й са използвани петролни продукти.
Лъжа е, че нямаме време. Времето, което ще ви отнеме яденето на един лош сандвич, е същото като времето, което ще ви отнеме изяждането на един качествен сандвич.

Но обикновено качествената храна не е общодостъпна. Тя често е по-скъпа.
Помислете върху примера със салатата.

Но в „Макдоналдс” ходят хората с нисък стандарт.
И какъв е ефектът от този вид хранене върху човешкото здраве? Колко пари харчим за лечение само защото ядем некачествена храна? В САЩ – символ на Fast food - традициите и родината на най-затлъстелите хора на планетата – администрацията на Обама направи проучване, за да прецени колко ще струва лечението на затлъстяването в рамките на една година. 147 милиарда долара! И тук въобще не говорим за сърдечносъдовите заболявания например, които също са резултат от лошо хранене. В крайна сметка лошата храна излиза скъпо.
Освен това представете си какво огромно количество евтина храна изхвърляме ежедневно. Отивате в хипермаркета и виждате, че има нещо намалено, от което ако купите 3 опаковки, ще ви излезе на цената на две. И вие обикновено се поддавате на това изкушение. Всички го правят. А после изхвърляте 2 от опаковките. Според статистиката в Италия всяка секунда се изхвърлят 22 килограма храна. Във Великобритания това количество е пет пъти по-голямо – към 100 килограма. Ние всички плащаме за тази храна.
За вас е по-добре, ако похарчите малко повече пари и си купите качествено месо. Но защо да го правите два пъти на ден? Това е скъпо и нездравословно. Ако ядете месо два пъти на ден, ще се наложи да направите компромис с качеството и ще купите нещо, в което има всичко друго, но не и месо. И помнете, че производството на месо е една от основните причини за разрушението на планетата – газови емисии, транспорт. Ако посетите някой завод за месни продукти, ще станете вегетарианец на минутата.

Как се отнасят големите производители към вашата организация?
Те, разбира се, не са много щастливи от нашето съществуване. Но не трябва да ги съдим всички заедно. Ако едно производство е малко, то не е непременно добро, а ако е голямо – не е непременно лошо. Проблемът не е в индустрията, а в системата на хранителната индустрия, която не е „честна”.