Ако се случи да се разхождате в близост до НДК, може да извадите късмет и случайно да минете покрай Trattoria „Il Maestro Giuseppe Verdi“. Сигурни сме, че приветливата градина ще ви накара да забавите крачка и да се поогледате за места, каквито вече трудно се намират - особено в обедните часове през седмицата. Ако все пак се случи да има свободна маса и се почувствате неудържимо привлечени от приятните дървени мебели, старинните лавици, отрупани с буркани, пълни с паста или през оградата сте хвърлили око на някое ястие, не се колебайте да влезете и да опитате сами.


Защото ще се окажете в италиански ресторант, умело пресъздаващ  атмосферата на артистичната Тоскана и предлагащ подобаващо меню. За него се е погрижил Джузепе Ломушо – готвач, родом от Андрия (Пулия), който се е преместил в България „по любов”  и в момента се радва, освен на работата си и на своето семейство. Затова в синхрон с романтичната му италианска душа, акцент в менюто са традиционните ястия от родното му място, които приготвя със сърце, но и е подбрал след внимателна селекция. „Има една-две пасти, които малко се разминават с общата концепция за традиционни гозби, но тях съм ги измислил сам. Едната стана факт почти случайно, но пък вече е любима на клиентите тук.”  Както казва  един от собствениците на ресторанта – Станислав Костов „Не е минал и ден в живота на Джузепе, в който да не е ял паста”.

Затова в менюто ще откриете пармеджана (parmigiana di melanzane), домашни равиоли (ravioli caserecci), дзупа ди пеше (zuppa di pesce), както и десертите тирамису (tiramisù) и крем „Забайоне“ (zaboione). Пастата се приготвя на място, пиците са тънки, а винената листа включва бутилки, внесени от Италия, някои от които не се предлагат другаде у нас. Подправките са пресни, а продуктите - със сертификат за 100% италиански произход с най-високо качество. Освен това всеки ден ресторантът предлага различно обедно меню – салата, супа, основно, паста и десерт.


Всъщност „trattoria” обединява онези заведения в Италия, където хората търсят и откриват уюта на дома – те са на малко по-високо ниво от „остериите”, но пък обстановка далеч не е толкова тежко официална, колкото е в типичния италиански ресторант.


За да внесат този дух в София, двамата собственици на заведението се доверяват на инж. Антон Кузкин, техен дългогодишен приятел, който прекарва по-голямата част от времето си в Италия. Той с лекота успява да пресъздаде търсената атмосфера – не само в градината, но и в къщата, а на внимателното око няма да убягнат множеството малки детайли, които допринасят за цветното и приятно усещане в ресторанта. Къщата от своя страна е на два етажа – единият е посветен на Ромео, другият на Жулиета. В крайна сметка резултатът е една любовна история, която за разлика от съдбата на Шекспировите герои, има щастлив край – (поне) два часа от деня ви, прекарани в приятна обстановка в компанията на истинска италианска храна, приготвена с любов.

Ето и рецепта за едно от ястията, които ще намерите в менюто:



Паста с шунка и грах
Италианско ястие от северна Италия

120 гр. Фетучини
150 гр. сметана
Доматен сос
Половин глава лук
50 гр. грах
50 гр. шунка

 

 

Trattoria "Il Maestro Giuseppe Verdi" ще намерите на ул. "Раковски 174"