Докато знаменитостите дефилират по червения килим на Оскарите, потънали в блясъка на Холивуд, някои от тях показаха солидна гражданска позиция. И избраха изтънчен начин да покажат едва забележим, но запомнящ се символ на солидарност с бежанците по света:

СИНИТЕ ЛЕНТИЧКИ ВЪРХУ РЕВЕРА!

Именно с този знак, актьори, гости, музиканти, номинирани или просто избрани да връчат нечия статуетка по време на 95-ата церемония за наградите „Оскар“ подкрепиха открито Агенцията на ООН за бежанците.

Те се включиха доброволно в кампанията на университети, фондации и неправителствени организации, която се бори за правата на хората, принудени да напуснат домовете си.

Върху сините лентички стои гордо един уж обикновен надпис: „С бежанците“ (With Refugees).

„Носенето на сините лентички With Refugees на червения килим изпраща мощно визуално послание, че всеки има право на този свят да търси безопасност, без значение кой е той, от къде идва и къде се намира“, се казва в откритото писмо на организацията, закриляща бежанците към ООН.

Всяка една от тези сини панделки е изработена ръчно от екип на американската компания за облекло Knotty Tie Co. Сред първите, заболи синият символ върху ревера бе номинираната за най-добра актриса Кейт Бланшет за ролята ѝ в драмата „Тар“.

„Срещала съм бежанци по всички краища на планетата: в Ливан, Йордания, Бангладеш, във Великобритания, дори у дома в Австралия. Това, което ме е поразявало не е тяхното различие от нас, останалите, а колко общи неща и ценности споделяме“, заяви Бланшет.

Доли Де Леон от „Идиотският триъгълник“ също подкрепи каузата: Във време, в което има толкова много хора, които страдат по целия свят, показването на малко доброта и състрадание към нашите събратя не изисква кой знае какво усилие.“