Това е пътешествие към справедливостта, което по пътя прераства в любовна история. История, която не слиза от първите страници на медиите в цял свят през последните 24 часа. Мая Мур – една от най-ярките звезди на американския баскетбол, вече е съпруга на Джонатан Айрънс – мъжът, на когото посвети години от живота си в тежка битка за неговата свобода.

На 1 юли тази година Айрънс наистина излезе на свобода. Той обаче прекара 23 години от живота си зад решетките. За нещо, което се оказа, че не е извършил и за което от самото начало не се признава за виновен. Кошмарът започва, когато е на 16. Тогава Джонатан е осъден за въоръжен грабеж и убийство по непредпазливост. Без съвпадение на нито един отпечатък, без нито една истинска следа, без ДНК проба, която да води към него. Момчето получава ефективна присъда от 50 години само по свидетелски показания.

Мая и Джонатан се срещат за първи път при организирано посещение в затвора в Мисури от университета в Кънектикът, където тя учи и играе баскетбол. Следват дълги години на приятелство, което се поддържа предимно с телефонни разговори. Баскетболистката често му звъни преди свои важни мачове, изпраща му книги на мотивационни автори, които тя харесва, намира време и да го посещава лично.

От 2016-а двукратната олимпийска и двукратна световна шампионка с националния отбор на САЩ започва истинската битка за оневиняването на Айрънс. Вдъхновена е след серия от пропуски, които медиите отвъд океана разкриват в дела с убийства, за които са обвинени афроамериканци.

Започва да използва позициите си на една от най-влиятелните спортни личности в родината си, среща се с политици и адвокати, поставя основите на петиция в защита на Джонатан. През 2019-а обявява, че временно прекратява кариерата си, за да се посвети изцяло на битката със системата. 

И така, до март. Тогава независим съд в Джеферсън сити оневинява Джонатан Айрънс, след като делото му е върнато за разглеждане отново, поради липса на доказателства. Четири месеца по-късно, Мая Мур и шепата останали живи негови роднини, посреща бъдещия си съпруг вече като свободен човек.

 
 
 
View this post on Instagram

Grateful to announce this new chapter of life! What a miracle

A post shared by Maya Moore (@mooremaya) on

Но кога идва любовта? Вижте повече от видеото в bTV Новините.