Нишел Никълс, която изигра лейтенант Ухура в "Стар Трек", е починала. 

Синът й Кайл Джонсън е потвърдил новината с актуална информация, публикувана на уебсайта, посветен на живота и кариерата на майка му. 

"Със съжаление ви съобщавам, че една голяма светлина на небосклона вече не ни свети, както го правеше в продължение на толкова много години. Майка ми, Нишел Никълс, почина от естествена смърт. Нейната светлина обаче, подобно на древните галактики, които сега се виждат за първи път, ще остане за нас и бъдещите поколения, за да ѝ се наслаждаваме, да се учим от нея и да черпим вдъхновение. Нейният живот беше добре изживян и като такъв е образец за всички нас."

Никълс влиза в историята като първата афроамериканка, изиграла главна роля в телевизията.

С колегата си от "Стар Трек" Уилям Шатнър тя сподели и първата екранна целувка между чернокожа жена и бял мъж в американската телевизия.

Тя изпълнява ролята на лейтенант Ухура в продължение на няколко години и участва в десетки епизоди на "Стар Трек" между 66 и 69 г.

Актьорската ѝ кариера обаче отива далеч отвъд галактическата бариера.

Тя е изиграла около 69 актьорски роли, като през годините участва в няколко хитови предавания и филми, включително забележителни гласови роли, като "Тарзан",  "Свръхестествените", "Батман: Анимационният сериал", "Гаргойлите", "Спайдърмен: Анимационният сериал", "Футурама", "Семейство Симпсън", "Снежни кучета", "Още ли сме там?", и др.