Diageo Reserve World Class е най-голямото и най-авторитетното годишно събитие в барманската индустрия в света. Конкурсът се провежда от 2009 г., а от две години в него участва и България.

Локалното издание на конкурса има няколко етапа, преди да бъде излъчен финалист, който ще представлява България на финала в Маями.

Ladyzone присъства на кръга, в който барманите трябваше да представят свой оригинален коктейл на тема "Микромашини" – посветена на микроорганизмите, отговорни за ферментацията – изключително важен в миксологията процес.

Това бе кръгът, в който за първи път в българското издание на надпреварата участва жена. Направихме блиц интервю с Нели Михайлова от Етрополе минути, след като тя представи коктейла си "Нощ" пред съдиите Тим Джъдж, глобален представител на Bulleit и изключителен миксолог, и Витезслав Сирок, финалист в Diageo Reserve World Class за Чехия през 2015 г.

Ladyzone: От колко години се занимаваш с барманство?
Нели Михайлова: От 5 години, отколкото и живея в София.

Къде работиш?
В "Bar Me", във Военния клуб, но сърцето ми остана в "Густо кафе", където започнах. Там хората са много хубави, усмихнати. Чудесно училище за хора, които искат да се научат да работят.

Каква беше съставката за ферментация в твоя коктейл?
Винен оцет с опушена люта чушка. Аз си го приготвих, като ползвах виното, което дядо ми прави в Брусен – малко, китно селце до Етрополе. Оцетът отлежава един месец, даже малко повече. Добавих му карамел, за да се обогати вкуса и аромата му. Да не мирише толкова много на кисело, а по-скоро на бонбони.

Журито опита оцета отделно от коктейла. Хареса ли им?
Мисля, че да. Но като че ли малко се изненадаха от лютата чушка.

Тези сребърни канички, които използва, изглеждат много стари. Имат ли си история?
Да, те са на моя шеф, но той не разкрива каква е.

Кърпата, която носиш, в стил Етрополе ли е?
Не, в стил Истанбул е (смее се). Много пъти ходих там и страшно ми хареса. Различно е!

Успех!
Благодаря ви!