Представяме ви списък, който не претендира за изчерпателност. По-скоро е наръчник как не трябва да кръщавате децата си, за да избегнат подигравките в детската градина и за да не ви мразят като пораснат.

Ким Кардашиян и Кание Уест – дъщеря Норт Уест (от англ. North West, което означава север запад)


Няма как да не започнем с Ким и Кание, които от съвсем скоро са родители, защото за името на детето дори се залагаха сериозни суми. Най-сигурните предположения бяха, че ще започва с буквата „К”, но явно родителите са решили друго – вместо това момиченцето си има чисто ново име, а и със сигурност неповторимо – Север Запад.

Гуинет Полтроу и Крис Мартин – дъщеря Епъл ( от англ. Apple, което означава ябълка)
Гуинет и Епъл Мартин през 2005 г.

Дъщерята на Гуинет Полтроу се казва Ябълка, или поне така звучи преведено на български името й. Иначе можем да й казваме Епъл. А странната идея се заражда в главата на актрисата, когато била още бременна. Бащата тогава казал, че, ако е момиче, трябва да се казва Епъл. Тогава това й прозвучало сладко и буквално, и в преносния смисъл, освен това е библейско, и в крайна сметка така и станало...

Боно от U2 – дъщеря Мемфис Ив (от англ, Memphis Eve, което означава вечер в Мемфис)

Боно с дъщеря си в актуална снимка от 2013 г.

Едва ли бихме очаквали нещо не ексцентрично от човек, който купува самолетен билет първа класа, за да транспортира любимата си шапка до определена локация. И така – нямаме идея защо Боно е дал това име на дъщеря си – може би Мемфис има някакво значение в живота на певеца? Но фактите са си факти – дъщеря му се казва Мемфис Ив Хюсън, или Вечер в Мемфис Хюсън.

Кортни Кокс и Дейвид Аркет – дъщеря Коко (Coco)

Кортни и малката Коко през 2012 г.

Може би звездната двойка е искала дъщеря им да носи името на известната дизайнерка Коко Шанел? Неее, по-скоро това е прякор, който Кортни имала от детството си. Прякор, който се превърнар в име за дъщеря й – умно или не съвсем?

Джейсън Лий – син Пaйлът Инспектор (Pilot Inspector)

Джейсън със сина си Пайлът Инспектор през 2007 г.

О, не, ако си мислите, че това е шега, то молим направо да се обърнете към бащата – комика Джейсън Лий, за който границите на смешното в кариерата и живота се преплитат. Пайлът Инспектор е името, от което детето ще си пати много занапред...

Никол Ричи и Джоел Мадън – син Спароу (от англ. Sparrow, което означава врабче)

Никол със сина си Спароу през 2007 г. Снимки: GettyImages/Guliver Photos

Може би просто Никол и Джоел са големи почитатели на „Карибски пирати”, или има нещо по-дълбоко, което не разбираме? Името на сина им, преведено на български е Врабче – е, поне звучи миличко и няма нужда от умалителни...

Барбара Хърши – син Фрий (от англ. Free, което означава свободен)

Барбара Хърши

Свободен е много хипарско и смело име за бебе, което актрисата Барбара Хърши дава на своя син. Не знаем обаче до колко ще му е свободно мисленето на детето, зада възприеме името си като порасне.

Ерика Баду – син Севън Сириъс и дъщеря Марс Меркаба (Seven Sirius и Mars Merkaba)

Ерика Баду през 2004 година, когато очаква дъщеря си Пума

Очевиден е афинитетът на Ерика към Космоса и планетите. Остава само и двете й деца да споделят това нейно влечение към космоса.

Шанин Сосамон – син Аудио Сайънс (от англ. Audio Science, което означава наука за звука)

Дали Шанон изглежда достатъчно ексцентрично?

Актрисата много си пада по науката и звуците. Признаваме, че е доста смело да кръстиш сина си Наука за звука и да му казваш накратко Симон (от Science – Simon).