На 8 юни (събота) от 10.00 до 17.00 часа с вход свободен и много атракции, игри и изненади в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между бащите и децата.

По традиция в началото на лятото Музеят организира най-големия детски празник, в който всичко е безплатно, а забавленията дебнат отвсякъде.

Програмиране на роботи, рисуване върху вода, симулатор на състезателен автомобил, уред за канадска борба, много спортни игри, дженга, впечатляващи химични експерименти, обработване на метал, VR разходка, игри с награди и ателие с естествени материали са само част от забавленията.

Снимка: НВИМ

В този ден за децата всичко ще е позволено – ще скачат на огромен матрак, сами ще майсторят фигури от дърво и модели на градове, ще се фехтуват, ще се състезават, дори ще се снимат с любими анимационни герои.

Ще осъществим мечтата на всяко дете да влезе в ролята на смел войник, пожарникар или пък полицай. В атракцията „Експонатите оживяват“, която ще се реализира при подходящи метеорологични условия, всички желаещи ще могат да разгледат отвътре кабините на едни от най-атрактивните машини от външната експозиция на Музея – вертолет Ми-8 и ракетен комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“, а децата ще могат да си направят снимка за спомен, качени на мотоциклет, използван в миналото от Българската армия.

Снимка: НВИМ

В Деня на бащата гарантирано се забавляват всички – от най-малките до вече порасналите деца. Хлапетата и татковците ще могат да седнат зад волана на едни от най-модерните автомобили, да се качат на багер, електрически минибус или да покарат електрическо колело. Ще предизвикаме малчуганите да решат военна кръстословица, а най-бързите, които се справят успешно, ще получат награда. Лятната читалня ще посрещне малки и големи с увлекателни четива, интригуващи истории и книжки за оцветяване. Любителите на природата ще изживеят вълнуващи емоции в скаутски лагер, а най-артистичните ще могат да се включат и в интерактивен детски театър.

Денят на бащата ще се проведе и във филиалите на НВИМ – Музея на авиацията в Крумово, Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморския музей във Варна.