Всеки, който е трябвало да разнася обемни и тежки куфари по летищата по света, знае колко е важно багажът ти да е компактен. Освен това, повечето багаж означава и по-големи разходи.

Ето няколко съвета за това как да съберем най-необходимите си вещи в един куфар, за да спестим пари и да избегнем излишното натоварване:

1. Изберете подходящ за вас куфар

Купете си куфар (чанта), който е достатъчно здрав и в същото време не много тежък като тези, направени от 100% рециклирана пластмаса. Проверете предварително колко килограма максимум може да тежи багажът ви, за да не се налага да доплащате за него. Съобразете тежестта и с физиката си.

2. Най-трудното решение: Какво да сложа в куфара?

Вероятно преди всяко пътуване се чудите какво точно да вземете със себе си и винаги имате неприятното усещане, че сте забравили нещо. Най-добрият подход е да струпате на купчини дрехите и вещите, които мислите, че ще ви потрябват. Преценете трезво от какво наистина ще имате нужда. И, вместо да тъпчете излишни дрехи, просто си вземете някакъв перилен препарат, за да можете да обличате наличните по повече от веднъж. Особено, ако тръгвате на по-дълго пътуване...

3. Носете дрехи, който не се мачкат

Ако избирате дрехите си за пътуването според това кои се мачкат най-малко, то със сигурност ще освободите доста място в куфара си. Дънките и плетените блузи са най-добрият избор, тъй като не изискват гладене и е сигурно, че в тях ще изглеждате добре, дори да ви се наложи да се преоблечете изключително бързо.

4. Не носете онова, което можете да вземете на заем

Можете да намалите значително обема на багажа си, ако пътувате с компания и проучите предварително дали някой ще носи нещо, което става за обща употреба (шампоани, сешоари, чадъри).

5. Използвайте мостри на козметични продукти

Малките пликчета шампоан, крем за лице и други козметични продукти са идеални за носене на път – спестяват място и правят багажа ви доста по-лек.

6. Оставете място за подаръци

Ако мислите да се връщате с повече багаж, отколкото сте взели при занимаването си, вземете си допълнителна чанта. Може би звучи непрактично, но на път за вкъщи ще осъзнаете колко е било полезно – особено, ако получите или купите някакви подаръци, направите шопинг обиколка или просто си купите сувенири за спомен.