Тя е красива, талантлива, умна, чаровна и позитивна. И ако тази комбинация звучи почти нереалистично за човешко същество, доказателството е Михаела Филева. Още на първата минута тя грабва събеседника, на втората го кара да се чувства нейн приятел, на третата – да споделя казаното от нея, а на четвъртата – вече да е зависим от харизмата на нейната непринуденост и приземеност. И този земен ангел в българската музика дава своя принос към една благородна инициатива, наречена „Да изчистим България заедно“. За първи път тя е част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone изпълнителката отговаря на въпроси, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това за теб?

Аз много обичам една максима: Ако искаш да стигнеш някъде бързо – отиваш сам, ако искаш да стигнеш далеч – отивате заедно. Така че щом повече хора правят заедно нещо, е много добър знак, че ще стигнем далеч.    

Кое е любимото ти място в България? Има ли там нужда от почистване?

Аз съм от Велико Търново и имам много специално отношение към този край. Там става все по-чисто, което е много радостно. Тенденцията е добра.

Достатъчно чиста ли е България според теб?

Радостно е, че в по-големите градове положението е добро. В по-малките населени места хората сякаш нямат тази култура. Вярвам обаче, че това е въпрос на време. Аз доста пътувам – не само в България, и смея да твърдя, че нещата при нас не са по-зле отколкото навън. А ние някак си се заклеймяваме с това, че при нас е много зле. Не, не е така. Просто трябва да имаме будно самосъзнание. И виждам, че много от моите връстници, а и по-малките, имат много правилно и готино отношение в тази посока.

Ти самата какво правиш, за да е по-чисто около теб?

Най-лесното и най-ценното е всеки да започне от себе си, и то е – да не цапа. Аз съм и къмпингар, и винаги, когато ходим с приятели на палатки, оставяме мястото така, както сме го намерили.

Освен това, ако видиш боклук около себе си, нищо не ти струва да се наведеш и да го изхвърлиш.

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

Вярвам, че колкото повече се говори, толкова повече хора се замислят по тези теми. Това ме мотивира да участвам в „Да изчистим България заедно“. Вярвам, че хората, които имат някаква популярност, са длъжни да насочват вниманието към важните проблеми.

А това, което виждам, е че нещата отиват към по-добро. Все повече хора, например, се замислят, когато им сервират нещо с пластмасови прибори.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Най-силно вярвам, че ако човек не е черноглед и не мрънка, всичко си отива на мястото. Просто взимаш нещата в свои ръце и променяш това, което не ти харесва – без значение дали говорим за екология, за чистота или за който и да е друг аспект от живота. Най-ценното е да вярваш, че имаш силата да променяш.