Днес ще се проведе София Прайд 2023 - най-голямото шествие в защита на човешките права в България. Събитието отваря врати в 14:00 часа, а програмата му включа концерт пред паметника в Княжеската градина с участието на популярни музикални артисти и протестно шествие по улиците на София.

На сцената на София Прайд тази година ще излязат едни от най-големите имена на музикалната сцена в България. Концертът ще открие поп-фолк дивата Роксана, а програмата ще продължи с музикални изпълнения на Михаела Филева, Есил Дюран, DARA, Мила Роберт, Дара Екимова, ALMA, Прея, Глория Петкова, Ния Петрова и IVA. В концерта ще се включи италианската поп звезда Освалдо Супино, а организаторите ще дадат възможност на 9 млади артисти да се качат за първи път на сцената на София Прайд.

Темата на шеснадесетото издание на София Прайд тази година е многообразието от семейства и важната роля, която семейството има за ЛГБТИ българите. За първи път 11 български семейства застанаха с лицата си като част от кампанията “Нашето семейство ви кани на София Прайд”.

През 2022 година София Прайд дари 5000 лева за Киев Прайд. Тази година всички приходи от баровете по време на събитието ще бъдат дарени за реконструкцията и поддържането на Rainbow Hub – общностният център на ЛГБТИ+ общността в България. През 2021 година, по време на събитие на транс общността, кандидат за президент и негови последователи нападнаха Rainbow Hub. Този опустошителен акт остави общността без сигурно пространство в продължение на почти две години. С подкрепата на Организация на евреите в България "Шалом" - общностният център вече ще се помещава в ново пространство.

Юбилейното 15-то издание на София Прайд през 2022 година събра над 12 000 души. Подкрепа към шествието изразиха десетки български компании и организации, както и посланиците и представителите от посолствата на 28 дипломатически мисии.

София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието е подкрепено Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Absolut, Accenture, Delinian, Draft Kings, EY, Fashion Days, HP Enterpise, Ingram Micro, Mastercard, Progress, Paysafe, Sutherland, Walltopia и WorkNomads LAB Hotel.