Тя е Мария Силвестър – жената, която винаги има какво да каже, винаги има какво да научиш от нея и винаги казаното завършва с усмивка, която те заразява. Тя е част от семейството на онези изчезващи индивиди, които наричаме странни и обичаме, защото са странни, но и защото носят в себе си най-доброто от човешката природа, с която трябва да се слееш, за да разбереш и да бъде твой дом. Тя е част от съботния телевизионен „Мармалад“, както и от друг успешен проект на bTV – „Бригада Нов дом“, където е и той – Влади Караджов, майсторът, чиято харизма може да бъде обяснена с една дума – лекота. При него сякаш всичко идва с усмивката. Тя отваря всяка врата и спира пътя на всеки негативизъм, опитал се да наруши целостта на един благ човек. Като хора със силно изразено отношение към проблемите на средата – независимо дали е  природна или социална, Мария и Влади са част от кампанията „Да изчистим България заедно“, която за първи път е част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone двамата отговарят на въпроси, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива, чиито организатор е bTV.

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това за вас?

Мария Силвестър: Означава, че хората се пробуждат и разбират, че ако не бъдат осъзнати за това какво правят с природата, тя съответно ще реагира. Затова колкото по-съзнателни сме по отношение на собствените си боклуци, толкова по-добре.

Влади Караджов: Мисля, че на хората най-накрая им е писнало от боклуците, които сами правят, и са решили повече да чистят, казали са си „Нека всички да го направим!“.

Кои са любимите ви места в България и има ли там нужда от почистване?

Мария Силвестър: Обичам да ходя по диви места в планините и край морето. И там е  чисто, защото ги посещават хора, които се грижат за природата.

Влади Караджов: Аз обичам много места, но едно от тях е Мало Бучино – страхотно място до София, много красиво и много чисто.

Достатъчно чиста ли е България според вас?

Мария Силвестър: За съжаление, не е чисто там, където се събират много хора, защото явно не ги е грижа какво оставят след себе си.

Влади Караджов:  Все още не се изчистил акъла в главите на много хора. Все още виждаме как се изхвърлят фасове от прозорците на колите, как някой яде вафла и след това мята настрани опаковката… Още малко трябва, за да се изчисти България от тези тъпотии.

Иначе София и големите градове са доста по-чисти от преди.

Вие какво правите, за да е по-чисто около вас?

Мария Силвестър: Давам пример на детето ми и непрекъснато реагирам, когато някой прави глупости. Понякога реагирам с риск, защото не всеки е добре настроен към забележки, а и често хората си мислят, че всичко им е позволено. Досега не са ме били, слава Богу.  

Влади Караджов: Заради работата си, се занимавам с много боклуци. Но винаги чистя. Много е лесно да изчистиш боклуците, просто трябва желание и няма нищо лошо да се оцапаш. Невероятно е удоволствието да видиш нещо ужасно чисто, което преди това е било ужасно мръсно.

Затова, ако трябва, изцапайте малко повече, за да изчистите и да видите резултата!    

Как мислите, като цяло, ние, българите, подценяваме ли проблемите с околната среда?

Мария Силвестър: Да, до голяма степен. Смятаме, че не сме отговорни и прехвърляме това към държавата, към големите корпорации, чиито бизнес действа по някакъв начин върху природата. А истината е, че този процес тече отвътре навън, а не обратното.

Влади Караджов: Смятам, че този проблем е на седмо или осмо място в списъците с проблеми на много хора. Истината е, че когато е чисто около нас, и ние ставаме по-чисти хора, по-приветливи, по-усмихнати.

Трябва да се обединим – не 150, а всички възможни държави, и да покажем колко е важно да е чисто около нас и в главите ни.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Мария Силвестър: Много важно нещо е осъзнаването на всеки едно нещо около нас – и чистотата, и живота, и мислите ни, поведението, връзките ни, хората, които допускаме до себе си…

Влади Караджов: След като почистим, е хубаво да се поуспокоим малко и да започнем да гледаме по-положително на нещата, които ни се случват. Защото всеки от нас живее щастлив живот, просто много се филмираме, създаваме си несъществуващи проблеми и затова понякога сме нещастни.