Пълно равноправие между половете постигна „MasterChef“ по bTV, след като петима мъже и пет жени влязоха в Топ 10 на най-добрите хоби-готвачи. Към титлата и приза от 100 000 лева от талантливите дами продължават Виктория Капитонова, Нела Тинчева, Цветелина Томиъм, Мария Жекова и Мая Зухди. От мъжете журито селектира Стилиян Желязков, Константин Таквор, Мартин Банков, Теодор Колев и Александър Петров.

Само на косъм от Топ 10 отпаднаха две атрактивни участнички. По време на стрес теста блогърката и веган Анна Стойкова разочарова със сух, твърде солен омлет от аспержи с бъркани яйца от тофу и напусна шоуто. „Въпреки че си тръгвам, и за миг не съжалявам, защото успях да покажа, че растителната храна може да бъде и вкусна, и красива“, каза тя, след като свали престилката си.

Анна Стойкова
Снимка: bTV Media Group


Традиционната испанска паеля пък препъна бесарабската българка Лидия Петкова. Преводачката сбърка при избора на ориз и забрави ароматния шафран, придаващ автентичен вкус на ястието. Критиката на журито обаче не помрачи настроението й. „Тръгвам си с добри чувства. „MasterChef“ е преживяване, което ме подмлади, накара ме да се чувствам жива и енергична“, заяви тя.

Лидия Петкова
Снимка: bTV Media Group


Едно лично признание добави още позитивни емоции в шоуто. Родената в Сирия, но живееща от години в България Мая Зухди обяви, че е бременна в четвъртия месец. Радостната новина беше посрещната с аплодисменти от конкурентите й, а Chef Петър Михалчев предложи Chef Андре Токев за кръстник на бебето.

 

Снимка: bTV Media Group

Майката на Мая е българка, а баща й - сириец. Първите 23 години от живота й минават в Дамаск, където работи като бели денс танцьорка. Чувства се щастлива, докато баща й не си отива от този свят. Малко след това започват бомбардировките над Сирия. С майка й пристигат в България, за да се спасят от войната. Сестра й обаче остава в Дамаск. След 9-годишна раздяла двете наскоро се събират у нас.

В България Мая първо преподава бели денс, а след това работи в колцентър с арабски и английски. Една нощ приятелят й сънува, че Мая печели "MasterChef". Оттогава тя редовно гледа предаването и тренира с участниците. Обича да готви арабска кухня, най-вече телешко. "Сигурна съм, че ще стигна поне до Топ 10. Ако спечеля, ще инвестирам наградата в каравана за дюнери. Искам да съм първата жена, майстор на дюнери в България", призна Мая в началото на сезона.

Снимка: bTV Media Group

Голяма изненада за хоби-готвачите се оказа и съдържанието на кутиите. В тях участниците откриха 13 различни продукта в жълто – масло, мед, стафиди, лимон, царевица, полента, ябълка златна превъзходна, френско петле, картоф, жълт морков, жълти домати, амстердамско зряло сирене и златни листчета, с които да създадат кулинарен шедьовър за златен медал. Рентиерът Александър вдигна летвата с френско петле върху полента с царевични кексчета и картофено пюре, и приятно изненада журито, като представи пилешкото филе под формата на домат. „Моята тактика в кухнята е врагът да не знае какво мисля и на какво съм способен“, обобщи той.

Емоционалният стрес се повиши, след като претендентите за титлата бяха изправени един срещу друг в кулинарни дуели и всеки трябваше да покаже превъзходство над съперника си. А напрежението кулминира в изключително труден мастър клас, воден от виртуозния Chef Итамае Нодзоми Фурутани, официален готвач в резиденцията на японския посланик в България.

Chef Итамае Нодзоми Фурутани
Снимка: bTV Media Group

Домакинята Цветелина, която е прекарала няколко години от живота си в Азия, и шофьорът Мартин, трябваше да повторят приготвените от специалния гост традиционни японски пролетни ястия, в които основни герои бяха лавракът и уханните листа от сакура. Опитът на Цветелина с екзотичната кухня не й помогна. Мартин се справи по-добре с японското предизвикателство и получи Master престилката. 

Снимка: bTV Media Group