Любимите коргита на кралица Елизабет II са лежали до нея, докато тя е била на смъртното легло. Кралските кученца - Муик и Санди, са били с монарха, когато тя е починала на 8 септември в замъка Балморал, съобщават дворцови източници пред Daily Mail.

Мюик и Санди накараха сърцата на хиляди опечалени по цял свят да се разтуптят още по-силно, когато се появиха на погребението на покойната кралица на 19 септември. Заедно с принц Андрю, те бяха пред замъка Уиндзор в Англия и чакаха да пристигне катафалката с покойната им стопанка.

Херцогът на Йорк ще се грижи за коргитата оттук нататък.

Всъщност именно той подарява Муик на майка си, за да повдигне духа ѝ, когато съпругът ѝ принц Филип беше в болница през март 2021 г. Негов подарък е и друго корги на име Фъргюс.

Филип почина на 99-годишна възраст през април 2021 г. Кученцето Фъргюс го последва само няколко месеца по-късно. Тогава принцеса Беатрис намира Санди и подарява това кученце на баба си. 

Принц Уилям потвърди, че последните живи коргита на кралицата се чувствали добре в деня преди държавното ѝ погребение. 

Търсенето на кучета от породата корги след погребението на кралица Елизабет II значително се е повишило. Според най-големия пазар за домашни любимци в Обединеното кралство цените им са се удвоили. 

Първото корги се появява в живота на Елизабет Втора през 30-те години, когато кралят получава като подарък кученце на име Дуки.

Любимото корги на Елизабет II обаче се казва Сюзън, чийто потомци в продължение на 80 години живеят в Бъкингамския дворец и радват кралското семейство.

Снимка: Getty Images

Ето защо кучето е толкова добър приятел на човека