Остават броени дни до премиерата на първата книга на Жени Лечева, с която вече сме ви срещали. Точната дата е 9 декември, мястото - книжен център "Гринуич" на бул. "Витоша" 37, часът - 13 ч.“Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина” е роман за деца, в който всеки от нас може да открие своето коледно вълшебство - "Това е книга за истинското приятелство, за любовта, за магията на чудесата, които могат да ни следват не само в приказките, но и в реалния живот. Стига да не се отказваме от тях."
Илюстрациите към книгата също са дело на Жени Лечева.

Снимка: Жени Лечева, личен архив

Здравей, Жени. Писането ново амплоа ли е за теб? Знаем, че си успешна актриса, пееш, танцуваш, рисуваш. А сега и писане.

За мен всички тези изкуства са начин да изразиш себе си и всяко едно от тях, въздейства по различен и неповторим начин.
Всъщност отдавна имам идеи да пиша, но като че ли не беше дошло времето. Писала съм стихове, текстове за песни. Преди години един приятел ме посъветва всичко, което имам като идеи, да записвам някъде и аз започнах да го правя, но често се смеех и казвах: “Един ден, като се пенсионирам, ще стана писателка, ще си стоя някъде на спокойствие сред природата и ще си пиша.“ И така отново забравих идеите си, докато миналата година един от хард дисковете ми не се развали и една фирма едва ми спаси цялата информация от него. Когато трябваше да проверя дали са свалили всичко, се натъкнах в една папка на записките на всичките си идеи досега. Тогава си казах: “Добре че са тук, можеше да ги изгубя завинаги. И защо трябва да чакам а не започна да пиша сега!” И така отново започнах да пиша, но този път не спрях.

Как реши точно детска книжка?

Въпреки че едни от първите ми идеи за писане не са детски книги, аз много ги обичам. За мен те са нещо специално. Мисля, че за всеки възрастен е важно да има, някъде там в сърцето си, една нишка, която да го свързва с детството. Дори сега често си купувам детски книги. Наскоро открих прекрасен писател, който не е бил превеждан в нашето детство.

Всички знаем, че писателите имат музи. Теб кой те вдъхнови за написването на книгата?

Всъщност Константин, нашият син започна всичко. Преди година той поиска подарък от Дядо Коледа – кукли елфи за куклен театър. И понеже никъде не намерих такива, имах малко свободно време и реших да ги ушия сама. Той страшно ги хареса и дори им даде имена: Тит и Ярмина. Така започна всичко. Първо написах малко разказче за тях, а през лятото то прерасна в цяла книга.

Снимка: Жени Лечева, личен архив

Детските книжки обикновено имат поука. Каква е поуката в твоята книга и какво искаш да кажеш на читателите чрез нея?

Всяка книга и за възрастни, и за деца, носи своето послание. В “Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина” различните герои преживяват различни неща и мисля, че всеки читател ще открие по нещо за себе си. Опасности, приключения, вълшебства. Това е книга за истинското приятелство, за любовта, за магията на чудесата, които могат да ни следват не само в приказките, но и в реалния живот. Стига да не се отказваме от тях.

Жени в печатницата, докато се печата “Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина”.
Снимка: Жени Лечева, личен архив

Разкажи повече за героите? Защо се казват Тит и Ярмина? И какъв е този таен ключ?

Както казах, Константин е този, който им даде имена. Измисли си ги съвсем сам. Той също участва в книгата. Тит и Ярмина са само малка част от персонажите, които в навечерието на Коледа се впускат в неочаквано приключение. Ключът принадлежи към древен сандък, в който се заключват най-ценните вълшебни инструменти, с които джуджетата на Дядо Коледа изработват играчките за децата. Но малко преди Коледа ключът изчезва а заедно с него и сандъка. Има герои пирати, джуджета, елфи, тайни карти и най-вече приключения.

Има ли възрастово ограничение към читателите? 

За Косьо, който в момента е на 6 години, книгата е интересна. Но той е още малък и не може да чете сам. Мисля, че е по-подходяща за малко по-големи деца.

Снимка: Жени Лечева, личен архив

Кои са любимите книжки на твоя син Косьо, които четете заедно?

Скоро му прочетох “Пипи Дългото чорапче”. Много хареса една книжка за корокодила Гена, много се смя и ме караше да му я чета няколко пъти. Научи наизуст разни части от нея. Обича много историите за Финдъс и Петсън. Чета му всякакви неща, от приказки до книжки за наука и разни експерименти за деца. Но също много се вълнува от Египет и пирамидите.

Плануваш ли други книги или може би поредица за Тит и Ярмина?

Мислила съм за поредица. Ще се радвам много децата да харесат първата ми книга и да им бъде интересна. Да, имам идеи за други книги и чакам с нетърпение да имам свободно време за тях, тъй като сега съм доста заета в театъра.

 

Снимка: Жени Лечева, личен архив