Твърде семпло е да се каже, че внучката на гениалния Чарли Чаплин и правнучка на Нобеловия лауреат Юджийн О`Нийл е очарователна. Тя е като истински ангел - приказно руса, естествена, ведра и много спонтанна в реакциите си. Най-ангелската й черта сякаш е усмивката, която почти не слиза от лицето й.

Интервюто, което Кийра Чаплин даде за LadyZone, бе огласявано от щедра порция смях, която читателите няма как да усетят. Със сигурност обаче ще имат щастието да попият от мъдростта и опита на тази крехка жена, която за своите 30-ина години има зад гърба си не просто богато на прочути фамилии и личности минало, но и опит, работа и много часове активна професионална дейност в различни сфери на живота. 

Зад безспорните й успехи в бизнеса – от модата до недвижимите имоти, стои простичка философия на човек, който знае от къде е тръгнал, не винаги знае къде отива, но винаги знае как може да го направи, и то по възможно най-достойния начин: „В края на краищата, не мен не ми пука за нищо. Искам да бъда себе си и да правя това, което ми харесва. И не искам да се чувствам така, сякаш използвам фамилното си име, за да привличам внимание с него. Нещо повече, винаги съм искала да създавам проекти, които заради качествата си говорят сами за себе си, отколкото да поемам от светлината на прожекторите и да светя чрез нея".

Снимка: Даниел Димитров

Актриса, писател, модел, продуцент, дори брокер на недвижими имоти, красива жена... Пропускам ли нещо?

Благотворителната ми дейност (Смее се). Президент съм на фондацията на името на Ейми Уайнхауз. И други неща също правя. Обичам винаги да съм заета.

Благотворителността професия ли е?

(Замисля се). Сложих благотворителната дейност в тази категория, защото за мен това е работа. Но всъщност, нито едно от нещата, които изброихте, не считам за работа. Обичам и изпитвам удоволствие от всичко, което правя. Затова благотворителността е и работа, и удоволствие.

Знам, че любимите Ви актриси са Хелън Мирън и Кейт Бланшет, която пък наричате новата Мерийл Стрийп. А кой е новият Чарли Чаплин? Има ли го?

Трудно е да се каже, защото времената са други. Не познавам много актьори, които играят, пишат сценарии, режисират, продуцират, творят музика. Всичко това трябва да се има предвид, ако търсим новия Чаплин. Опитвам се да се сетя кой би бил това... Може би, някой като Клинт Инстуд или Бен Анфлек...  Въпреки че има много актьори, които са започнали собствен продуцентски бизнес и вършат много от тези неща, не се сещам за някой, който е правил абсолютно всичко.

Казвате, че дядо Ви е бил страстен, ентусиазиран и сърцат човек. Имате ли любима история, която веднага Ви идва на ум, когато стане дума за него и голямото му сърце?

Това се вижда винаги и веднага във филмите му, защото той винаги се бори от името на онеправдания. Той никога не е забравял откъде е тръгнал и се е борел за човека и неговите права. Той беше един от първите хора казал, че счита себе си за гражданин на света. Така аз възприемам този негов красив дух.

Преди 10-ина години споделяте, че житейската Ви философия е „Живей така, сякаш няма утре“. Все още ли е така? Означава ли това, че не знаете и не се интесувате какво Ви предстои утре?

(Смее се). Да, така съм все още. Понякога това е страхотно, но понякога е и голяма грешка. За щастие, поне никога не ми е скучно.

„Трябва да се стремиш да растеш!“ е друг Ваш принцип. Кое е последното нещо, което направихте в тази посока?

Работата ми с недвижимите имоти (Смее се). Исках да се потопя в сфера, от която нищо не разбирам, нещо различно. Тъй като от малка съм в света на модата и шоубизнеса, знам всичко за тях, и взе да ми става малко скучно. Затова се гмурнах в новия и непознат за мен свят на недвижимите имоти, заемите, квадратурите и т.н., което особено в Ню Йорк е нещо изключително сложно. Много хора намират заниманието за отегчително, но за мен е очарователно. Така се роди и идеята да отворя хотел на Чарли Чаплин във Флорида.

Конкуренцията в недвижимите имоти е не по-малко жестока от тази в модата, например. Как се справяте с това?

Абсолютно, абсолютно! Но аз научих много от контактите, които вече имах от света на модата. Оказа се, че колкото и да е трудно, трябва да събереш сили, да бъдеш като питбул и да вървиш напред!

Нямате вид на питбул. Що за животно сте всъщност?

Обичам акули, тигри, косатки...  (Смее се с глас).

Имате ли любима вещ, останала от някоя от прочутите фамилии около Вас?

Да. Един пръстен, който баща ми е подарил на майка ми. Преди това ужасно тормозех майка ми да ми го даде, и ето че миналото лято го получих. Това е сватбеният пръстен, който дядо Чарли е подарил на баба, дизайнът е на Картие. Прекрасен е...

Слагате ли го по някакви поводи?

Нося го понякога. Но трябва да го държа в сейф, защото е много скъп.

Живяла сте в Лондон, Париж, Лос Анджелис и Ню Йорк – все мегаполиси. А на село бихте ли живяла? Харесва ли Ви този начин на живот, по-близо до природата?

Мисля, че като остарея, ще отида на село, където искам да имам кучета, коне и папагал. Нямам обяснение защо, но искам и папагал. Искам къщата да е близо до града, както е във Флорида. Там бих могла непрекъснато да снова между града и селото. Преди не се бях замисляла, на сега, като стана въпрос, си поставям тази цел и все някога ще стане.

В Ню Йорк апартаментите са много малки и винаги имам нужда от още една стая, още един гардероб, градина – все неща, които би ми дал точно този начин на живот. Обичам чистия въздух, природата. Не може постоянно да се гледат задръствания и трафик. Хубаво е да има баланс...

Казвате „Родих се със сребърна лъжичка в устата, но я изплюх!“ Кога стана това? Как взехте това решение? И защо...

Хората имат грешна представа за мен – че съм много разглезена. Аз никога не съм се взимала насериозно. Обичам да правя луди неща.

Израснах в Швейцария. Баща ми нямаше никави връзки с Холивуд и когато отидох там, трябваше сама да се оправям с всичко. Казвам това, но си давам сметка, че съм имала късмет и много хубаво детство, но не съм толкова разглезена и привилигирована, колкото много хора си представят.

В края на краищата, не мен не ми пука за нищо. Аз искам да бъда себе си и да правя това, което ми харесва. И не искам да се чувствам така, сякаш използвам фамилното си име, за да привличам внимание с него. Не искам да говоря лошо за хората, можех да съм като Парис Хилтън, но винаги съм се държала настрана от подобен път. Нещо повече, винаги съм искала да създавам проекти, които заради качествата си говорят сами за себе си, отколкото да поемам от светлината на прожекторите и да светя чрез нея.

Какво Ви накара да се разсмеете с глас за последен път?

(Замисля се). Гледах „Пазители на галактиката 2“ в самолета и се смях с глас. Принципно, филмите ме разсмиват. Обичам и сериали. Обожавам „Офисът“. Всичко, което се представя там, е толкова ужасяващо и толкова лошо, че ме разсмива с глас. Никога досега не бях го гледала. Запалих се преди няколко месеца и вече ми е любим.

Като говорим за удоволствия, храната сред тях ли е? Храната показва ли характера на човека?

Може би малко – да. Аз обичам изкушенията. Обичам фондю, обичам хубава пържола. (Започва да се смее). Обичам пастет от гъши дроб. Обичам хубави десерти. Обожавам вкусната храна. Обичам всякаква храна.

Да завършим с една бърза рецепта?

Ние в Ню Йорк не готвим (Смее се). Ние само ходим на вечери. Единственото, което мога да правя, е песто, което се слага върху пастата. Прави се от кедрови ядки, босилек, малко лют сос табаско, чесън, пармезан и студено пресован зехтин. Всичко това влиза в блендера, след това се затопля и се слага върху прясно сварената паста. И готово!

Снимка: Даниел Димитров

Кийра Чаплин е в София като част от журито на кино-литературния фестивал „Синелибри", който продължава до 22 октомври в София и още шест града - Пловдив, Варна, Велико Търново, Каварна, Благоевград, Шумен.