Следва да разберете повече за дъщерята на краля на Сардиния, Мария-Жозефина-Луиза Савойска, родена на 2 септември 1753 г.

Когато навършва 18 годишна възраст, тя е омъжена по делегация за Графа на Прованс, който по-късно става крал на Франция.

Новата Графиня на Прованс е смятана за грозна, скучна и невежа спрямо обичаите във Версайския дворец. Смята се, че бракът между Луи и Мария-Жозефина остава неизконсумиран. Теориите по този въпрос са безброй, като най-известни сред тях са, че Графът на Прованс е импотентен, хомосексуалист или просто отвратен от съпругата си.

Въпреки този факт, Луи се хвали с бурния им сексуален живот и дори пуска слух, че съпругата му е бременна само за да раздразни Луи Огюст и Мария-Антоанета, които тогава нямат наследници. През 1774 г. Графинята наистина забременява, но не за дълго. През 1781 г. следва още една неуспешна бременност, след която не последват повече опити.

Без деца и политическо влияния, Мария-Жозефина остава изолирана. На 5 октомври 1789 г. тя и съпругът ѝ биват принудени да се преместят в Париж заедно с Луи XVI и Мария-Антоанета. През юни 1791 г. успяват да избягат в Германия спасявайки се от революцията.

Някои историци твърдят, че в резултат на нещастния си брак Мария-Жозефина се влюбва в придворната дама - Мадам дьо Гурбийон. Просто догадка, може би не, Графинята на Прованс все по-рядко вижда съпруга си.

На 8 юни 1795г. умира последният син на Луи Огюст и Мария-Антоанета. Тогава за крал на Франция е обявен Графът на Прованс, превръщайки се в Луи XVIII.

До 1798 г. Мария-Жозефина продължава да живее в Германия с Мадам дьо Гурбийон. Следващата година получава покана от съпруга си да го придружи на сватбата на Мария-Тереза, последната останала жива дъщеря на Луи Огюст и Мария-Антоанета, която се състои във Френския двор, който по онова време е под протекцията на руския цар Павел I. Единственото условие, което имал към нея е да остави Мадам дьо Гурбийон в Германия. Разбира се, Мария-Жозефина потегля към Франция в компанията на предполагаемата си любовница.

Когато двойката пристига в Париж, предизвиква публичен скандал. Мадам дьо Гурбийон не е допусната в двора, което принуждава Мария-Жозефина да се затвори в стаята си с бутилка алкохол. По-късно Гурбийон успява да си отмъсти на Луи, като убеждава Павел I да го прогони от Русия пред 1801 г.

През 1808г. съпрузите се местят в Англия, където Мария-Жозефина умира.