Към момента в софийското градско пространство, а и в това на редица други населени места в страната, рядко присъстват женските персонажи. Ако ги има, те са предимно символни женски образи  - жена-закрилница, жена-майка и др., или роднини - майки, съпруги, дъщери на възрожденски дейци.

В момента в София няма нито един паметник, посветен на реална жена от историята ни по официални данни на Общинския културен институт “Музей за история на София”. 

Това е една от причините, които провокират Български хелзинкски комитет и Българската асоциация на университетските жени да организират кампанията “Паметни жени”, която ще стартира в навечерието на 8 март, Международния ден на жената, и ще продължи в рамките на целия женски месец. Целта на кампанията е да популяризира постиженията на жени, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жените, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.

Въпреки огромната заслуга, която тези жени имат за напредъка на българското общество, в голямата си част техният принос е изтрит от страниците на историята, което се пренася и в градската среда. 

В рамките на кампанията ще мое да гласувате за жена историческа личност, на която да бъде посветен първият паметник на жена в София.