Стефан Икога e победителят от 2015 година на литературния фестивал „София: Поетики“. Псевдонимът му идва от думата „никога“.


8 март като беше дете
Не помня нищо друго, освен че в занималнята в училище ни накараха да правим картички за майките ни и нарисувах летяща чиния и кокиче, но толкова. Даже и това може да я някъв фалшив спомен. В моя свят явно 8 март не е бил особено почитан празник. Ето, за великденските козунаци мога да разказвам с часове.

Ден на мама, на жената, на колежката или?
8 март по принцип ми е абсолютно безразличен. Не се чувствам празнично, а и не разбирам на какво точно е празник – на майките, на жените изобщо или на акушерките. Разбира се, на един google search съм от това да разбера, но толкова не ме вълнува, че няма да го проверя. Жените са за обожаване ежедневно, мъжете също.

Прибира се един мъж без цвете за жена си на 8 март... (довърши историята)
...и, ако жена му не е някакво отвратително същество, няма да се впечатли много от тази подробност. Да внимават тия с гаджетата отскоро, те се впечатляват повече от липсващи цветя и изключен звук на телефона.

8 март през 2016
...по традиция настъпва ден след 7 март и продължава, чак до следващия ден. За едни – вълнуващ, за други не толкова. Още един ден от календара, в който собствениците на цветарски магазини си избират яхти и мезонети.