Забелязвате ли колко е усмихната Станислава Айви, по-позната като Стаси Айви, на всички снимки? Освен че изглежда щастлива с това, което прави, тя изразява някакъв вид доволство от живота. Попитахме я дали ще почива това лято и как, както и какво я очаква в професионален план в следващите месеци. И знаете ли какво – оказва се, че Стаси е истинското доказателство, че когато правиш всичко с любов, когато не спираш да мечтаеш да видиш реализирани всички свои проекти, ти нямаш друг избор освен да си истински щастлив. Оказва се, че познатата ни като водеща на предаването „Като на кино“, а в момента реализираща свой собствен документален проект Cinema Confidential, ще почива само една седмица това лято. Другите седмици от слънчевия сезон ще са за увеличаване на усмивката й. А ето и какви са новостите около Стаси Айви:

Пред къщата на Исабел Алиенде в Сан Франциско. Снимка: Диляна Флорентин

Ти беше част от журито на Huawei Smartphone Film Festival – конкурс за късометражен филм до 10 минути, заснет изцяло със смартфон Huawei P30 Pro. Знаем, че пълнометражните филми са достатъчно дълги, за да внушиш нещо и да го пресъздадеш. Какви са предизвикателствата при създаването на късометражен филм?

Късометражният филм следва същите правила като пълнометражния – трябва да имаш добре развита история, но трябва да я разкажеш в много по-малко време и тя трябва да е достатъчно интересна, за да задържи зрителя до самия край. Още на етап трийтмънт беше много интересно да четем идеите на кандидатите и след това да видим как се развиват тези идеи. За мен винаги историята е началото на всичко и това да имаш наистина точна идея в главата си какво искаш да разкажеш и покажеш.


Трудно ли селектирахте победителите и какъв беше основният критерий за подбор?

Основният критерий беше именно да видим пресъздаването на историята, която сме харесали първо като трийтмънт и после като сценарий. До колко добре са се справили финалистите със заснемането, монтажа, с какви актьори са работили и въображението, което са проявили. Бяхме пет човека жури и всеки го впечатляваха различни неща, но в крайна сметка, обсъждайки помежду си, се спряхме на победителите доста единодушно.

Възможно ли е да се получи качествен и добър филм, който е заснет изцяло със смартфон и кои известни ленти можеш да дадеш за пример?

Възможно е, някои от смартфоните имат впечатляващи функции и камери. Филмът на Стивън Содербърг “Unsane” с Клеър Фой е сниман със смартфон , както и “Tangerine” на Шон Бейкър, който беше в България преди близо две години. Двамата са много различни като режисьори, но разказват човешки истории и понякога е интересно, ако успееш да създадеш усещането за действителност чрез употребата на телефон, да напомня повече на документално кино. Разбира се, за влогъри и хора, които пътуват много също е много хубаво да разчиташ на заснемането на клипове и интервюта със смартфон. Използвам последния Huawei P30Pro и съм истински впечатлена от качествата му за фото и видео.

По улиците на Лос Анджелис. Снимка: Диляна ФлорентинКои са твоите филми фаворити това лято – такива, които вече са по кината и тези, които очакваш с нетърпение да излязат на голям екран?

Лятото е сезонът на блокбъстърите и много от тях това лято са или римейк на обичани истории, или част от голяма поредица. Те са така наречените “guilty pleasure” филми като “Аладин”, “Бързи и яростни: Хобс и Шоу”, но филмът на това лято е един и той се казва “Имало едно време в Холивуд”. Нямам търпение да видя другата седмица най-после какво е сътворил Куентин Тарантино в последната си продукция! Аз и милиони други киномани по света.

На събитие в Лос Анджелис. Снимка: Диляна Флорентин


Ще използвам възможността да те попитам кой или кои са филмите, които можеш да гледаш до безкрай – помниш всяка сцена и всеки детайл с голяма точност, но си готова да ги гледаш отново и отново и защо?

Моите филми, които мога да гледам и цитирам до безкрай, са много. Гледам всичко и по много пъти. Понякога си цитирам реплики или моменти в колата и се смея с глас, дори когато съм сама. Със сигурност в този списък влизат “Лоши момчета”, “Скорост”, “Мумията”, сериалите “Приятели”, “Уил и Грейс”, “Вероника Марс”. Това са все заглавия, които не само искрено ме забавляват или пренасят в друг свят, но и напомнят на моменти от живота ми, за които ми харесва да си мисля.

Как протича твоето лято – повече работа или повече почивка? Къде почива или предстои да го направиш?

От много години комбинирам почивката и работата през лятото, тъй като снимам, монтирам, пиша, разработвам идеи, чета и какво ли още не. Всичко креативно е свързано с това да имаш спокойствие – външно и вътрешно. Семейството ми има къща в провинцията и там ми е най-лесно да постигна това спокойствие. Така че при мен лятото започна с много монтаж на епизодите от документалната поредица Cinema Confidential, за която заедно с фотографа Диляна Флорентин бяхме три месеца в Лос Анджелис, а в момента пиша и редактирам последната си книга и сценарии, по които работя. Предстои ми пътуване до Черна Гора, морско е и с приятели, така че там възнемерявам да не правя нищо една седмица, интересно ми е дали ще ми се получи.

Какво да очакваме в професионален план от Станислава Айви в следващите месеци?

Няколко са проектите, които очакват своята премиера или представяне – епизодите на Cinema Confidential ще тръгнат в платформи като Амазон, новата ми книга предстои да излезе есента, за което много се вълнувам, тъй като я подготвям от няколко години и темата й е много актуална в момента – за риалити формат е, който да върне интереса на публиката към телевизията. За трета поредна година ще имам удоволствието да водя панелите на голямата сцена с чуждестранните звезди – гости на Comic Con Bulgaria, много ми харесва това преживяване.

От снимачния процес на филма й "I know what you did". Снимка: Диляна Флорентин

Късометражният филм, който заснех миналата година “I know what you did” с британския актьор Майкъл Макел, ще има своята премиера в рамките на фестивала CineLibri след успешно представяне по целия свят и след това ще бъде разпространен от престижна платформа за късометражни филми. Работя и по превръщането на първите ми две книги в сериали, имам агент в Ел Ей, с когото се опитваме да сбъднем тази моя мечта. Както знаем за всяка мечта трябват много усилия и съм готова да ги вложа. Нямам търпение да снимам и втори късометражен филм, надявам се да успея да осъществя всички тези проекти.