Симон-Ернестин-Люси-Мари Бертран дьо Бовоар, или просто известна като Симон дьо Бовоар, е родена на 9 януари 1908 година в Париж, Франция. Тя е писател, феминистка, философ. Пише множество новели и романи, които се фокусират върху философията, политиката и социалните въпроси. Най-известният й труд е трактатът „Вторият пол”, публикуван през 1949 година, който се смята за един от първите и най-важните текстове за съвременния феминизъм. Личният й живот също е доста интересен, заради връзката й с философа Жал-Пол Сартр.

„Да си намериш съпруг е изкуство, да го задържиш е работа.”

„Човек не се ражда жена, човек става жена.”

„Жените прощават всичко и затова обичат често да припомнят нещата, които са простили.”

„Думата любов няма същия смисъл и за двата пола, а това е една от причините за сериозните недоразумения, които ги разделят.”

„Ако живеете достатъчно дълго, ще видите, че всяка победа се превръща в поражение.”

„Човек може да стане свободен само чрез свободата на другите.”

„Удоволствието от секса при жената е вид магическо заклинание; изисква цялостно отдаване; ако думите или движенията са противоположни на магията, то заклинанието се разваля.”

„Какво е възрастен ли? Просто пораснало дете.”

„Обществото, ръководено от мъжете, постановява, че жената стои на по-ниска стълбица в йерархията; тя може да направи много с това неравенство, само чрез унищожаване на превъзходството на мъжете.”