Луиз Жозефин Буржоа (1911 г. – 2010 г.) е американска скулпторка и художничка от френски произход. Родена в Париж, през 20-те години на 20 век започва да се занимава с изкуство. На 26 се омъжва за американския изкуствовед Робърт Голдуотър и заминава за САЩ, където остава да живее. Тя е един от най-важните творци на съвременното модерно изкуство.

Позната е на обществеността с най-известните си скулптури на паяци, които й издействат автоматично прякора жената паяк. Най-голямата й скулптура на паяк, а и наизвестна, наречена Маман (Maman) е висока близо 10 метра. Въпреки слабостта към паяците Луиз не се ограничава нито в идеите, нито в материалите. Отворена е към всякакви материали -  пластмаса, тъкани, дърво, цимент, латекс, каучук, бронз, мрамор. Техниките също са неограничени - от живописта и рисунката до гравюрата, от скулптурата до архитектурата. Стилът ѝ може да се определи като “емоционален индивидуализъм”. За нея казват, че не е от творците, които тичат след модата, а чакат тя да ги настигне.


„Аз не съм това, което съм, аз съм това, което създавам с ръцете си...”

„Не е толкова важно откъде идва мотивацията ми, а по-скоро как тя успява да оцелее.”

„Когато изпадам в състояние на безпокойство, изгонвам страха като изучавам небето, определям кога луната ще се появи и къде слънцето ще изгрее на сутринта.”

„Изкуството е манипулация без намеса.”

„Изкуството е гаранция за здрав разум.”

„Навсякъде в съвременния свят битува пренебрежение. Необходимостта да бъдеш признат не е изпълнена. Изкуството е начин да признаеш някого, което винаги ще го прави модерно.”

„Човекът на изкуството може да покаже неща, които останалите хора са ужасени да изразят.”

„За да бъдеш творец, трябва да съществуваш в света на тишината.”