Голда Меир, родена като Голда Мабовиц, е израелски политик, първата жена министър-председател на Израел (1969-1974 г.) и третата жена министър-председател в света. Преди това заема постовете министър на труда и външен министър.

Родена е в Киев през 1898 година, днес столица на Украйна, но тогава част от Руската империя. Когато е само на 8, семейството й търси алтернатива на мизерния и изпълнен с мисъл за прехрана живот, като емигрира в Щатите. През 1914-а се жени за Морис Майърсън и става Голда Майерсън. През 1921-ва година тя, съпругът й и сестра й Шейна заминават за Палестина, за да помогнат за създаването на еврейска държава. През 1926-а е избрана за секретар на Женския трудов съвет към Хистадрут (ционистка неправителствена организация, която защитава евреите) и се премества в Тел Авив, заедно с децата.

Голда е сред двадесет и четирите души, които на 14 май 1948-а подписват Декларацията за създаването на Държавата Израел. През 1956 г. става външен министър на страната и сменя американската си фамилия с еврейска – така както е останала в историята – Голда Меир. През 1969 година Меир става министър-председател на Израел. След пет години на поста подава оставка на 11 април 1974. Четири години по-късно Голда умира от рак в Йерусалим.


„Да не бъда красива беше истинска благословия. Да не бъда красива ми позволи да развия моите вътрешни способности.”

„Човек не може и не трябва да се опитва да заличи миналото, само защото то не се вписва в настоящето.”