Амелия Мери Еърхарт е една от първите жени пилоти и първата дама, прелетяла над Атлантическия океан. Ражда се през далечната 1897 година в Канзас, САЩ. Тя и сестра й получават необикновено за времето си възпитание от майка си, която не одобрявала моделирането на дъщерите в послушни момиченца. Детството им минава в стреляне на плъхове с пушка и катерене по дърветата.

Размисли от Мери Уолстънкрафт>>

Амелия за първи път вижда самолет, когато е на 10 години, а се качва на такъв едва на 20-годишна възраст. Решена, че ще лети, тя се заема с каране на камион и работа в телефонна компания, за да спести хиляда долара, необходими за уроците по летене. На 15 май 1923 г. става шестнадесетата в света жена, получила пилотска книжка от Межународната федерация по аеронавтика. Полетът, който я прави знаменитост, е първият полет над Атлантика, извършен от жена на 17 юни 1928 г.

Рекордите не спират до тук. През август 1928 г. тя става първата жена, прелетяла сама над Северна Америка и обратно. Еърхарт участва и в състезания за жени като наградите й са многобройни. През 1936 г. решава, че е време и за околосветски полет, за който й е нужен нов самолет. Опитът й струва живота - изчезва безследно на 2 юли 1937 над Тихия океан. Обявена е за мъртва на 5 януари 1939 г. Животът и изчезването на Еърхарт са описани в много книги и статии. Известна е не само с рекордите си, но и с постоянството, амбицията и куража си. Кумир е на ранното феминистко движение.

Размисли от Симон дьо Бовоар>>

„Никога не прекъсвай някого, който прави нещо, което ти самия си казал, че не може да бъде направено.”

„Най-ефективният начин да направиш нещо, е да го направиш.”