От Обществото на Толкин съобщиха в четвъртък вечерта, че на 95-годишна възраст е починал най-младият син на големия британски писател Дж. Р. Р. Толкин.

Кристофър Толкин е един от първите хора, които някога са чули историята за Билбо, която по-късно се превърна в изключителния роман "Хобитът", а след това прерасна в ненадминатия епос "Властелинът на пръстените". Именно той е нарисувал някои от картите на Средната земя за първото издание на книгата, която до голяма степен се счита за началото на фентъзи жанра.

Луксозно българско издание на "Властелинът на пръстените" от издателство "Бард"
Снимка: Издателство \"Бард\"

През последните години именно благодарение на Кристофър Толкин на бял свят се появиха голяма част от непубликуваните трудове на Толкин, които разширяват и допълват света на "Властелинът на пръстените". По тази причина Кристофър беше почитан сред феновете на романите почти толкова, колкото баща си.

Димитра Фими, една от най-големите изследователки на творчеството на Толкин, написа за покойния Кристофър: "Той отвори прозорец към творческия процес на Толкин и ни даде много коментари, които обогатиха разбирането ни за Средната земя. Той беше първият учен на Средната земя и първият ѝ картограф."

През целия си живот Кристофър Толкин се стремеше да защитава наследството на баща си и беше един от най-големите критици на популярните екранизации от Питър Джаксън.

Кристофър Толкин критикуваше Питър Джаксън за начина, по който екранизира книгите на баща му
Снимка: Getty Images

"Толкин се превърна в чудовище, погълнато от популярността си и от абсурдността на нашето време", написа той. "Комерсиализацията е унищожила цялата естетика и философска дълбочина и ги е свела до нищо. Осакатиха книгата, за да направят екшън филм за хора между 15 и 25 години."