Тази седмица на 96-годишна възраст е починала актрисата Арлен Дал, звезда от множество филми, сред които най-известен е „Пътуване до центъра на Земята“ от 1959 г. За смъртта ѝ съобщи санът ѝ, популярният телевизионен актьор Лоренцо Ламас.

„Мама почина тази сутрин в Ню Йорк“, написа звездата от „Ренегат” в социалните мрежи. „Тя беше най-положителното влияние в живота ми. Спомням си смеха ѝ, радостта ѝ и достойнството, с което се справяше с трудностите, пред които се изправяше. Никога не е изрекла нещо лошо за някого. Способността ѝ да прощава няколко пъти ме е оставяна без думи. Тя беше истинска природна стихия и колкото по-близки ставахме, когато растях, толкова повече разчитах на нея за съвет, като човек, който е обичал и е живял на пълни обороти. Съболезнования на любящия ѝ съпруг Марк Росен, който през последните 37 години направи живота ѝ прекрасен и щастлив. Мамо, обичам те завинаги.“

Снимка: Getty Images

Въпреки, че през по-голямата част от живота си Арлен е твърдяла, че е родена през 1928 г., реалната ѝ дата на раждане е 11 август 1925 г. След като завършва училище, Арлен няколко години работи като модел, преди да получи първата си филмова роля през 1945 г.

Снимка: Getty Images

През 1948 г, подписва договор със студията MGM и започва да участва с поддържащи, а след това и главни роли в техни филми.

През 1952 г. участва в приключенския филм „Карибско злато“ и се превръща в икона на приключенското кино. Така през 1959 г. прави най-успешната си роля във филма „Пътешествие до центъра на Земята“ по романа на Жул Верн.

Арлен Дал с първия си съпруг Лекс Баркър
Снимка: Getty Images

В началото на 50-те години Арлен Дал се омъжва за пръв, но не и за последен път. Първият ѝ съпруг е актьорът Лекс Баркър, но бракът им приключва година по-късно.

Арлен Дал с втория си съпруг Фернандо Ламас
Снимка: Getty Images

През 1954 г. Арлен се омъжва за актьора с аржентински произход Фернандо Ламас и му ражда син – Лоренцо Ламас, който по-късно ще получи главната роля в изключително популярния с България сериал „Ренегат“. Бракът на Арлен и Фернандо продължава до 1960 г.

Арлен Дал с шестия си съпруг Марк Росен
Снимка: Getty Images

През следващите години актрисата се омъжва още три пъти, преди да срещне шестия си и последен съпруг – Марк Росен. Двамата остават заедно от 1984 г. до смъртта ѝ тази седмица.

Арлен Дал със сина си Лоренцо Ламас
Снимка: Getty Images

Въпреки многобройните си роли, Арлен Дал няма нито една голяма кино или телевизионна награда, но през 1960 г. получава звезда на Алеята на славата в Холивуд.