Барабанистът Фред Уайт, един от първите членове на американската група Earth, Wind & Fire, почина на 67-годишна възраст, съобщиха брат му и бившата му група.

Роден през 1955 г. в Чикаго, Уайт започва да свири на барабани още в ранна възраст и печели шест награди "Грами" с фънк групата, основана през 1969 г. от брат му, покойния Морис Уайт.

"Нашето семейство е натъжено днес от загубата на един невероятен и талантлив член на семейството", пише в Инстаграм друг от братята на Уайт - Вердин.

"Член на EWF ORIGINAL 9, със златни плочи на 16-годишна възраст!", написа по-големият брат на Уайт, също бивш член на групата.

Снимка: Getty Images

Earth, Wind & Fire бързо се прочуват през 70-те години на миналия век, превръщайки се в една от първите групи, които преодоляват расовата бариера в поп музиката.

През 1979 г. Earth, Wind & Fire става първата афроамериканска група, разпродала зала "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк, която тогава - както и сега - е една от най-престижните концертни зали в света.

На официалната страница на групата в Инстаграм е публикуван видеоклип, на който Уайт изпълнява соло на барабаните на концерт в Германия през 1979 г.

Снимка: Getty Images

"Почивай в любов", пишат от групата в социалната мрежа.

Фред Уайт продължава да работи и с други изпълнители, включително със соул певицата Денис Уилямс. Той е въведен като член на Earth, Wind & Fire в Залата на славата на рокендрола през 2000 г., пише още БГНЕС.