Ако сте гледали дори само един епизод на "Игра на тронове", няма как да не сте го забелязали. Питър Динклидж е невероятен актьор, който може да изпълни всяка роля с живот и емоции. Той изпъква над много от останалите актьори, макар на ръст да няма дори метър и половина. На тазгодишната церемония по раздаването на наградите "Еми" Динклидж беше отличен за четвърти път и то напълно заслужено.

Снимка: Getty Images

Възможно ли е мъж с размерите на дете да води нормален живот

Питър Динклидж е роден с хипофизарен нанизъм, заради което тялото и главата му растат нормално, но ръцете и краката му остават малки. Той е единственият в своето семейство, който има такова заболяване. И макар да е получавал подкрепа от роднините си, в ранните години от живота му често е бил обект на подигравки от връстниците си. Съвсем естествено това го е изпълвало с гняв и разочарование.

Когато пораснал, Питър разбрал, че няма как да промени външния си вид и просто трябва да приема състоянието си с чувство за хумор. Насочил се към актьорската кариера и се стремял да прави всичко в живота си, както би го правил един човек с нормален размер.

Питър Динклидж със съпругата си Ерика Шмит
Снимка: Getty Images

Днес Питър Динклидж е един от най-обичаните актьори в света, женен е и има две деца. Твърдо отказва обаче да бъде говорител на малките хора, защото смята, че всеки от тях има различни проблеми и трябва да намери свой начин да се справи в живота си.

Трудният път към наградите "Еми"

Както може да очаквате обаче, за човек в състоянието на Питър не било лесно да получи каквито и да е роли. Не че няма малки хора, които са популярни актьори, като Уорик Дейвис, но обикновено те трябва да играят свръхестествени същества, като таласъми, лепрекони и джуджета.

Динклидж не искал това и отказвал типичните за актьор с неговите размери клиширани роли. В продължение на 20 години се снимал в множество телевизионни и кино филми, но само в поддържащи роли, въпреки невероятния си актьорски талант.

Снимка: Getty Images

Една от най-големите му грешки, както сам признава, била, че приел роля в "Хрониките на Нарния: Принц Каспиян", където играе джудже. Филмът беше провал, а критикът Бил Гиброн определи ролята на Питър Динклидж като точно това клише, което с години се е опитвал да избегне.

Тирион Ланистър и големият успех на Питър Динклидж

Чак през 2011 Питър Динклидж успя да получи такава роля, за каквато е мечтал с години. Един от най-големите му проблеми с ролите за малки хора винаги е бил, че те обикновено са герои, които са прекалено добри: "Ролите за хора с моя размер винаги са плоски. Те не са сексуални и нямат недостатъци."

Снимка: Getty Images

Ролята му в "Игра на тронове" няма нищо общо със стереотипите. Тирион Ланистър е развратен алкохолик, който може да получи всичко, което желае, като щедро плаща с парите на баща си. За пръв път виждаме Тирион заедно с проститутка, а малко по-късно в същия епизод ни го показват да спи мъртвопиян сред кучетата.

В много отношения характерът на Тирион наподобява този на самия Динклидж. И двамата са били тъжни заради външния си вид, но са се примирили и са пожелали да извлекат най-хубавото от живота си.

През годините, в които сериалът се излъчваше, Тирион стана най-любимият персинаж на феновете на "Игра на тронове", а забележителната му игра му осигури цели 4 награди "Еми" и една награда "Златен глобус".

Снимка: Getty Images

Сега сериалът приключи, но бъдещето на Питър Динклидж изглежда светло. Той вече доказа, че не е просто поредният малък човек, когото студиата използват, за да могат да играят ниски същества. С 4 награди "Еми", Питър Динклидж спокойно се подрежда до най-добрите телевизионни актьори на света.