Много смело от страна на Шведския кралски институт да ми връчат тази награда, това наистина са добри хора, заяви лауреатът на Нобеловата награда за литература за тази година Петер Хандке.

"Не съм победител. Те са отличили работата ми. Моята природа не е на победител. Чувствам някакси свободен. Не знам. Свобода, като да съм невинен - а аз не съм", каза още той.

"Не мисля, че е някакво реабилитиране. Като писател ти се раждаш виновен. Сега не чувствам вина, но вероятно довечера в 6 ще съм отново виновен", коментира Хандке.

На въпрос познава ли другият Нобелов лауреат - Олга Токарчук, той отговаря: "Не ми е познато името й".

"Нобеловата награда за литература отдавна вече няма стойност." Това заявява в интервю през 2007 г. Петер Хандке.

През 2014 г. Хенке е удостоен с международната награда "Ибсен", което предизвика призиви към журито да подаде оставка. Решението е осъдено от PEN Норвегия. Експертът по тоталитаризма Бернт Хагвет нарича наградата за Хенке "безпрецедентен скандал", заявявайки, че "присъждането на Хандке на наградата "Ибсен" е сравнимо с присъждането на награда "Имануел Кант" на Гьобелс". Група демонстранти протестират срещу Хенке, когато писателят пристига, за да получи наградата. От друга страна, Джон Фос, бивш лауреат на наградата, приветства решението, казвайки, че Хендке е достоен получател и заслужава Нобеловата награда за литература...

Снимка: Getty Images

Петер Хандке е противоречива личност и това не е първият път, когато името му е забъркано със скандал. Писателят е остро критикуван заради защитата на Слободан Милошевич и Югославия в контекста на войните, а през 2006 г. му е отнета награда "Хайнрих Хайне".

В интервю с Андре Мюлер през 2007 г., публикувано на български във вестник "Култура" в превод от Владко Мурдаров, Петер Хандке заявява, че вече е категоричен, че от сега нататък няма да приеме нито една награда. Вероятно дори Нобелова.

"Нобеловата награда за литература отдавна вече няма стойност" - това заявява в интервю Петер Хандке - без да подозира, че ще стане лауреат на Нобеловата награда за литература за 2019 г. Да си припомним част от този впечатляващ разговор с австрийския писател пред немския всекидневник "Франкфуртер Рундшау".

Снимка: Getty Images

През 2005 година бяхте казали, че "по принцип" няма да приемете никаква награда повече. 

Така е, да. 

Защо въпреки това приехте наградата "Хайне"? 

Вероятно наистина съм искал парите. Но вече съм категоричен, че от сега нататък няма да приема нито една награда. 

Кой знае...

Сещате ли се за някоя награда? 

Нобеловата награда. 

Добре, но тогава, ако може, едновременно за физика, за мир и за литература, и трите заедно, това би било страхотно. Не. Шегата настрана, аз мисля, че Нобеловата награда, поне за литература, отдавна вече няма стойност. Човек би трябвало да върне парите на Нобеловата фондация, за да се произвеждат с тях оръжия, както е било първоначално.