Нова Планинка на хоризонта! Пътеводителят се завръща с нова книжка - този път за Пирин, след като направи впечатляващ дебют с Рила. Отново ви очаква много полезна информация, богат снимков материал, изчистен дизайн и... още какво? Научете от създателката на гида Мариана Киречева, която споделя любопитни подробности в ексклузивно интервю пред Ladyzone.bg.

Планинка се завръща с нова книжка, този път за Пирин. Какво е най-важното, което всеки трябва да знае за тази планина, ако никога не я е посещавал?

Трябва да знае, че Северен Пирин (където се намират и повечето туристически обекти) е с алпийски релеф - високи скалисти върхове, дълбоки пропасти и бистри езера. Там няма много гори - за разлика от Южен Пирин - и повечето преходи са на открито. В Пирин планина до много късно на места има снегове, затова по-начинаещите планинари е добре да я посещават през юли-август, когато времето е най-благоприятно.

Как събираш всичко необходимо за съставянето на всяка книжка?

Подбирам и планирам всеки един описан маршрут, минавам го, като правя снимки и записвам впечатления и друга полезна информация. Бих казала, че това е най-лесната и приятна част. След това идва малко по-трудната, но пак много интересна работа - логическото изграждане на съдържанието на книжката, така че да е максимално полезна и лесно разбираема. Обмислям кои маршрути да включа и в каква последователност да са, защото се старая да предложа различни по трудност и времетраене преходи. Следва избор и обработка на снимки, създаване на илюстрации, проверка на цялата информация, оформление, страниране и предпечатна подготовка - неща, които в едно издателство се правят от различни хора.

Какви са основните съвети, които би дала на всеки начинаещ планинар? А конкретно за Пирин?

Винаги предварително да се запознават с маршрута, който са избрали. Важно е да са наясно за продължителността, денивелацията, трудността и дали има вода по пътя. За Пирин, както и за повечето планини, е важно да се следи метеорологичната обстановка - ако времето е неблагоприятно, е по-добре преходът да се отложи. И да се тръгва с подходящо облекло и екипировка, разбира се.

Кои са нещата, без които никога не тръгваш за планината, преди да си се уверила, че са в раницата ти?

Задължително в раницата ми има вода, яке/ветровка дори и в най-слънчевите дни, защото в планината времето често се променя, слънцезащитен крем, челник, фотоапарат и някое сурово барче. (усмихва се)

Кои са любимите ти маршрути за преход в Пирин - и какво ги прави такива?

Два от любимите ми преходи са:

  • кръгов маршрут от хижа Безбог през връх Джано и Кременските езера
  • хижа Вихрен през Василашките езера до хижа Демяница

И двата са много разнообразни - минава се през върхове, покрай езера и през приказни гори.

Кои места и природни забележителности в Пирин задължително трябва да посети всеки?

От езерата всички са много красиви - Синанишкото езеро, Василашките езера, Бъндеришките езера, Тевно езеро и други. От върховете - Вихрен и Кончето (ако нямате страх от височини), Дженгал, Джано, Синаница и други. Всяко кътче в Пирин си заслужава.

Забелязва се трайна тенденция хижите на Витоша да се облагородяват и дори да се превръщат в градски оазиси в планината. Забелязва ли се нещо подобно на Пирин и кои хижи би препоръчала?

Бих казала, че това най-вече зависи от стопаните. В Пирин хижите са по-трудно достъпни отколкото на Витоша, но на много места полагат усилия за облагородяване. Бих препоръчала заслон Спано Поле, хижа Яворов и хижа Безбог.

Дебютът на Планинка беше с Рила – кога феновете на поредицата могат да очакват книжка за близката до София Витоша? Кога планирате отново да издадете нов пътеводител и за коя българска планина ще бъде?

Със сигурност в някакъв момент ще има и книжка за Витоша, но всичко с времето си. Планирам догодина преиздаване на книжката за Рила, както и нова книжка, която ще е за Стара планина. Така ще стане колекция от три книжки за българските планини.

Коя е любимата ти българска планина? 

Всички български планини са ми любими. Всяка една носи различно усещане и си има собствен характер.

Как човек може да се сдобие със своята вярна "Малка книжка за планината - Пирин"?

Книжката може да бъде поръчана от www.planinka.bg, както и в Gifted Sofia на ул. "Иван Денкоглу" 24.

Вижте повече за пътеводителя на Планинка за Пирин в галерията горе.