Семейството на легендарната изпълнителка Вера Лин съобщи, че тя е починала на 103-годишна възраст.

Ветеран от Втората световна война се среща с Вера Лин 60 години по-късно
Снимка: Getty Images

Вера е почетена с британското звание “дейм”, което съответства на “сър” при мъжете. Тя е известна като “любимката на армията” заради концертите, които е изнасяла за британските войници през Втората световна война, за да повдигне морала им. Младата жена е пропътувала хиляди километри, за да зарадва войниците на фронта.

Снимка: Getty Images

Един от най-известните ѝ изпълнения е на песента “Ще се срещнем пак”, която се превръща в химн на войниците по време на войната. През май кралица Елизабет II цитира думите на песента по време на обръщение към нацията:

В изявлението си роднините на певицата написаха, че са “изключително натъжени да съобщят за смъртта на най-обичаната певица на Великобритания.” Тя е починала сутринта на 18 юни, заобиколена от най-близките си хора.

Снимка: Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън също почете паметта на легендарната певица:

Чарът на дейм Вера Лин и магическият ѝ глас повдигнаха духа на страната ни в най-мрачните времена. Нейният глас ще продължи да е жив, за да радва сърцата и на бъдещите поколения.

Снимка: Getty Images

През целия си живот Вера Лин остава свързана с британската армия, обичана и от по-младите. За последен път тя разговаря с медиите миналия месец, малко след като навърши забележителната възраст от 103 години, по повод 75-ата годишнина от победата над Нацистка Германия.

Вера Лин е родена в Лондон през 1917 г. и започва да пее от съвсем малка. На 7-годишна възраст има редовни участия в програмата на работнически клуб. През 30-те години добива национална популярност, след като започва да изпълнява песни по радиото.

Снимка: Getty Images

Когато започва Втората световна война, Вера Лин често пее на хората, използващи тунелите на метрото като бомбоубежище по време на бомбардировките над Лондон.

Веднъж вестник “Дейли Експрес” прави анкета сред войниците и ги пита за любимия им изпълнител. Оказва се, че повечето от тях са почитатели на Вера Лин и британската армия я кани да започне да изнася концерти за тях.

Снимка: Getty Images

По-късно тя започва и своя радиопрограма, която се излъчва за войниците на фронта. Певицата редовно посещава болници и се среща с млади жени, чиито мъже са на фронта. Много често те я молят да им занесе лично съобщение и Вера се опитва да изпълни молбите им, доколкото ѝ е възможно.

Снимка: Getty Images

За дейността си по време на войната, Вера Лин получава от Британската империя военен медал.

През 1979 г. групата “Пинк Флойд” създават песен за Вера Лин, която включват в култовия си албум The Wall: