Познавам Магдалена от студентските години, когато стаите в общежитията бяха не само място за живеене, но и събирателно пространство за сериозно учене, споделяне на мечти, планове за бъдещето, любовни шушукания, купони и безсънни нощи. Магдалена е езиковед в Института за български език, поет и майка на две деца. Поводът да поговорим е нейната втора поетична книга - "Между две секунди", чиято премиера ще се случи на 7.11 в +Това.

Издава я сама, със собствени средства, с печатница, която й дава задължителния ISBN номер, и много морална подкрепа от приятели. „Исках тази книга да се сбъдне точно по този начин, по възрожденски”. Чудя се защо във време на безпощадна конкуренция, борба за гласове, читатели, надмощие, завладяване на територии и печелене на пари, тя влага свои собствени средства, за да могат стихотворенията й да стигнат до повече хора.

"Издадох първата си книга в едно от най-големите издателства за съвременна българска литература. Останах изключително разочарована. На бял свят се появи това, което бях дала, без никаква редакторска работа. Много исках стихотворенията за втората ми книга ми да бъдат прочетени от човек с поглед върху поезията, с когото да обменя идеи, който да ми даде съвети. Защото – от доста време се питам - какво е мерилото на хората? За мен отдавна марката на корицата не е критерий".

Тази книга е едно от най-хубавите неща в живота ми!

"Радвам се, че съдбата ме срещна с Николай Милчев - един от най-добрите съвременни български поети за мен. Харесвам много стихотворенията му, те са изключително светли, от това слово, което е добро и което те кара да се стремиш към доброто. Приемам го като духовен учител. Благодарна съм му. Понякога редакторът може да промени само една дума и стихотворението зазвучава по съвсем различен начин."

В моменти, когато усеща, че духът й отслабва, когато се чувства тъжна или дори без причина, Магдалена взема книга от своята библиотека, разлиства страниците и зачита. "Думите са ми помагали толкова много пъти. На бюрото ми, на една ръка разстояние, са стиховете на Марина Цветаева, Николай Заболотски, Афанасий Фет, Жак Превер, Хуан Рамон Хименес, Еудженио Монтале, Николай Милчев, Георги Рупчев, Мария Донева, Христо Фотев, Александър Геров... Просто хващам една книга и започвам да чета. Бавно. На глас. Това ми помага да намеря сили, провокира мисълта ми и се радвам отново."

Именно тази успешна книжно-поетична терапия я провокира да иска да направи нещо подобно за другите. "Защо трябва да държа своите стихове само за себе си? Те заслужават да живеят в книга. Сигурна съм, че ще донесат щастие на някого."