Този път няма да има интервю. Е, що за новина е това – ще се запитате вие. Ами, такава. По случай 24 май поканих поетесата Мария Донева да поиграем на асоциации – аз питам, тя казва първото, за което се сети. Дали ще е с една дума, с море от изречения, с част от стихотворение - няма значение. Ето и рима се появи по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По този странен  начин Мария ще ни разкаже за буквите, думите, първия буквар, писането на ръка и още куп интересни неща.


За буквата А
Много хубава, светла, прохладна. Буква, създадена да се разхожда по Шан-з-Елизе и да гледа от високо Айфеловата кула. Коледна буква, украсена с лампички, със специално рафтче за подаръци, скрити така, че да ги намериш лесно и веднага да  им се зарадваш.


За буквата Щ
Тя е покрита още с бебешки мъх, кафява буква като малко кученце, доброжелателна, леко тромава, малко се бави, защото се зазяпва и се заиграва с хартийки, носени от вятъра.

За буквата Я
Я, каква буква! С червени бузи, защото е тичала. С добър характер, и около нея всеки се старае да бъде мек, добър и сговорчив. Когато всички си тръгват от рожден ден, буквата Я остава последна, помага да разтребят масата. Излива недопитите чаши, гледа замислено червилото по ръбовете. Обича да клюкарства, но без злоба.

За буквата М
Моята буква. Гордея се с нея и я одобрявам. Състои се от прави линии – стръмно нагоре, стръмно надолу. Целенасочена буква с твърд характер. Знае и високото, и ниското, върви си по пътя, гледа си работата. Като си изпълни задачките – поглежда ги, пък вземе, че сама си ги хареса, и мърка от радост.

За буквата Р
Буквата Р много обича сладолед. Но през месеците, в които има Р, сладоледът е забранен. Затова тя си събира стотинки, дава ги на децата и ги моли да отидат вместо нея да купят сладолед. После всички сядат заедно на пейката и ядат направо от кутията с големи лъжици. Тогава буквата Р е много радостна, а когато си радостен, не се разболяваш, а оставаш весел и засмян.

Първият ти буквар
Той не беше мой, а на сестра ми. Тя е по-голяма от мен и аз разглеждах нейните книги и учебници. Слушах я как учи разни неща и ги запомнях (още знам наизуст трогателното стихотворение за самотната гургулица). Освен това й вземах дрехите и обувките. Също така, без да я питам, й вземах обиците. Загубих една обичка – сребърно листо; една сребърна роза; и една висяща сребърна обица. По-малките сестри са голяма напаст!

Писането на ръка
Мога! Аз работя с лявата ръка, но когато съм била малка, са ме накарали да пиша с дясната. Сега мога и с двете. Синът ми също е левичар, и ако чуя някой да му се меси, ще се постарая този някой много дълго да съжалява за това.

Най-красивите думи
Кристалография. Филхармония. Зюмбюл. Шах. Съзерцание. Слушай само: съзерцание. Прекрасни думи.

Любовта
Любовта е като водата, постоянно се движи, променя се, пътува, съставлява огромен процент от всяко живо същество, напоява те, съживява те, дави те, има я в природата, ври, кипи, замръзва, изпарява се… абе – любов. 

Сладоледа
Основна храна. Ванилия. Може с мента. 
КоткитеКогато порасна, искам да стана котка. 
ГотвенетоПредпочитам яденето. То си ми личи.

Епилацията
С мярка!

Плодът за закуска
Кафето плод ли е? Значи кафе.

Настинката
Това е, когато си изморен и имаш нужда да се поглезиш, а никой не се сеща да те глези. Тогава целият организъм започва настоятелно да си търси правата и човек настива.