Всички познаваме Мая Бежанска като дребната, мъничката, с нежното, сладко гласче, актриса на българския театър и кино. И в същото време тя е и жизнената, живата словоохотливата и щура Мая – майка и съпруга, човек, който обича да пътува, но не обича да пазарува, човек, здраво стъпил на земята, който от време на време поема по свои висини. Ето я и в най-новото предизвикателство, в което тя се впуска, без да се замисли – новия сериал, който скоро ще гледаме по bTV – „Домашен арест”.

Разкажи ни повече за сериала. Той е нещо ново за нашия телевизионен пазар и изобщо за зрителите, тъй като е ситком. Какво ново ще видим от теб на екрана?
Аз дори себе си ще изненадам, защото съм в съвсем различно амплоа. Може би за първи път играя толкова сериозно роля в комедийно нещо. Общо взето моята героиня е най-сериозната вътре, човекът, който е събирател на тези изключително крайни и различни хора. Много емоционални  и бурни страсти се въртят в къщата и героинята ми общо взето е звероукротителят. И тя е човекът, благодарение на когото е възможно съжителството на всички хора на едно място.

Положителен или отрицателен герой е твоята героиня Анастасия?
О, изключително положителен е тя. Те всичките са положителни, просто са много крайни като характери и хора, които няма начин да събереш да живеят под един покрив. Тя някак си в невъзможността да отиде да живее на друго място е наясно, че трябва да ги събере и трябва да въдвори мир вкъщи.

Каза, че дори себе си ще изненадаш. Какви твои качества ще видим и на какво ще те научи твоята героиня?
Може би тя е нещо, което аз се опитвам много дълго време от живота си да възпитавам в себе си - да приемам хората такива каквито са, без значение от характера и от това, че всички са различни. И това е една от чертите, които Анастасия много здраво притежава. Здраво стъпил на земята човек е, човек разбиращ другите. Може би това е.

Снимка: Евгений Милов
И ти си здраво стъпила на земята?
От време на време политам и точно това си говорихме със сценаристите, че би ми се искало тя да си има своя въздух и се надявам, че ще го прояви в един момент.

Тъй като твоята героиня Анастасия е завършила Международни икономически отношения и в момента работи като счетоводител, ти разбираш ли нещо от Международни икономически отношения?
Аз съм завършила математическа гимназия. Тук не можеш да ме пипнеш (смее се). Да, завършила съм такава гимназия, но съм изключително скарана с цифрите. Просто в мига, в който я завърших разбрах, че това няма да се ползва в живота и с коректора го забелих в пространството.

Ама, ето сега можеш да го ползваш…
Ето сега корен квадратен ще го извадя наяве (смее се).

А имало ли е роля, която винаги си искала да изиграеш?
Не, аз съм човек, който експериментира със себе си и общо взето се хвърлям във всяко едно предизвикателство. Обичам  различните неща. Нещо, което на всяка цена да съм искала да изиграя и да не ми се е случило, нямам.

Как те поканиха да участваш в сериала?
Имаше кастинг, явих се и така се събра екип след дъъъълъг кастинг.

Тежки ли са снимките, гримът, колко продължават, от колко започват?
Тежки са снимките, защото ние започваме от много рано – 6:15, 6:20 вече са ни взели. Всички сме играещи по театрите хора и общо взето имаме много представления и се налага по-рано да свършваме и просто използваме утрото, което за един актьор е ужас. Той обича нощта и в този смисъл е много тежко, но иначе целият екип е много приятен и готин. Много приятна и тиха атмосфера има тук, и хората са изключително тихи и толерантни, всеки пази личното пространство на другия.

Изкушавам се да ти задам следния въпрос: тъй като миналата седмица една колежка взе интервю от Филип Аврамов по време на снимките на един от епизодите на „Домашен арест” и обстановката беше меко казано необичайна – той беше полегнал в спалнята, която е част от декора тук. Очевидно снимките са много, много изтощителни. Ти как си почиваш на снимачната площадка, като Филип или?
Не, аз не си почивам по този начин. Филип намира повече време за почивка. Аз по принцип следобед не обичам да спя и стоя с екипа и си говоря.

Цялото семейство живее в къщата на Мама Еми. Филип е твой съпруг. Лоша тъща ли е мама Еми, чиято роля изпълнява Татяна Лолова, тъй като всички знаем, че тъщите в комедийните сериали никога не са положителни образи?
Не, различна е, странна е. Тя е човек, който има собствено пространство и си държи на него.

Снимка: Евгений Милов
А намира ли си свое пространство в къщата, въпреки, че в нея живеят толкова много хора?
О, да. Тя си го отстоява. Това е причината тя да е много пряма на моменти, хаплива, но в никакъв случай не е отрицателен герой. Просто е запазила цялата лудост от младостта си.

Всички те познават от екрана като дребничката, много живата, жизнената, словоохотливата, с нежен, мъничък гласец. Такава ли е Мая Бежанска и в живота?
Щурак съм, да. Жив човек съм и се радвам, че все още пазя това.

Коя е най-голямата роля в живота ти?
Мога да кажа за най-трудната си роля в живота – тази на майка. Изключително трудно ми е, защото понякога се обвинявам, че нямам цялото време на света за дъщеря ми и понякога това самообвинение ме кара да се чувствам зле. Но пък с нея много се разбираме и тя знае какъв човек съм и ме е приела такава, каквато съм.

На колко години е тя?
На десет.

Твоята дъщеря носи благозвучното име Аглая. Кой взе решението тя да се казва така?
Двамата с баща й.

Има ли някаква предистория?
Не, просто така ми хрумна.

Ти си кукловод по професия. Забавляваш ли Аглая с някакви сценки у дома?
По-скоро тя ми разиграва вкъщи. Тя е по-артистична от мен.

Някаква интересна история, която тя разиграва има ли?
С кукли не си играем с нея. Тя е с много богато въображение и ми разказва за космоса, как си представя края на света, говорим си за много неща, които я вълнуват.

Откъде ги е научила?
Не знам, може в училище или информация от нас, която чува че си говорим, от филмчета.

На какво най-много държиш да я възпиташ?
Това са всички тези ценности, към които ние се стремим. Общо взето да е добър човек, да е състрадателен, да не е единак, да се вглежда в другите, да ги познава, да отстоява това, което иска, да е самостоятелна, да се стреми към доброто.

Аглая има ли някакви мечти за бъдещето като порасне – нещо като мама, нещо като тате?
Тя непрекъснато си има някакви мечти. Има мечта да си има къща, както тя казва „Ох, ще пусна тото и ще си купя една къща с огромен двор и ще си гледам живота”. Тя обича планината, гората, морето и е много свързана с природата.

А ти какъв човек си в това отношение – обичаш ли природата, обичаш ли да пътуваш?
Много. Аз съм родена на колела. Много обичам да пътувам и колата е моето бягство. Колата и музиката.

Къде си била, къде искаш да отидеш, коя ти е най-голямата неосъществена мечта за пътуване?
Аз ако мога целия свят да обиколя, ще съм много щастлива.

А колко време ти остава?
До края на живота ми ли (смее се)?

Да пътуваш естествено.:)
Винаги намирам време, открадвам си от семейството, от работата . Винаги може и повече, но обичам да си крада време. Бягам при приятелки в Пловдив.

Имаш ли си твоите женски лудости и какви са те? Имам предвид да купуваш всеки нов марков модел обувки, или пък чанти, аксесоари?
По принцип много обичам аксесоарите, но чак лудост не знам дали мога да го нарека. Обичам шалове и имам много. Обичам вкъщи да имам цветя. Мразя пазаруването, особено тази нова култура ме изморява ужасно много. Изцежда ме в момента, в който влезна в мол, все едно ми открадва цялата енергия.

А кой се заема с пазаруването тогава?
Ами, аз го правя, но гледам да ходя само, когато имам някаква нужда от нещо. Не обичам да си губя там времето.

Как го оползотворяваш, когато не си на сцената и пред екрана?
Вкъщи обичаме да си гледаме филми, да си четем книжка и да слушаме музика. Аз обичам да се срещам с приятелите си, които са пръснати из България. И ако имам повече време по-скоро се качвам на колата и отивам да видя някой от тях.

Снимка: Евгений МиловМая ни сподели, че нещото, което винаги носи със себе си е това малко продълговато камъче, което държи в ръката си. То й е подарено от нейния духовен учител и я пази и зарежда с положителни сили.

Какво друго те зарежда положително, откъде черпиш свежи сили?
Обичам да ходя в гората. Имам вила на Юндола и преди да заминат всички там, аз отивам сама поне една седмица преди това и стоя. Много обичам гората и там си почивам истински.

Ти не обичаш пазаруването, но обичаш ли да ходиш на козметични процедури и по разкрасителни салони?
Много обичам на масаж да ходя. Това ми е любимото. Също обичам да ходя на фризьор.

Колко често го правиш?
Винаги, когато се налага, а за масаж – винаги, когато мога да си открадна време.

Как се справяш с домакинските истории – чистене, готвене… ?
Справям се много добре. Мъжът ми готви вкъщи, за което много му благодаря.

Кой готви по-хубаво от двамата?
Той, разбира се. Тя Аглая е много сладка, защото казва „Абе, хубава ти е супата, ама, на тати е по-хубава”. Тя е човекът, който разбира кой готви по-добре (смее се).

Разпределили ли сте си някакви роли, например ти ще пускаш пералнята, а той ще готви?
Не, не сме. Всеки поема каквото намери за добре. В смисъл много свободни електрони в къщата сме - всеки прави това, което иска и не пречи на другия.

Суетна ли си?
Не, не съм.

А как можеш да се определиш?
Опитвам се да съм нежна и съм човек, който има нужда от закрила в определени моменти.

Намираш ли я?
Да, определено и съм щастлива.