Миналата година Калина Сакскобургготска присъства на фестивала „Сурва“, най-големият фолклорен фестивал, който увековечава кукерската традиция и чийто произход датира още от тракийската цивилизация.

Снимка: kingsimeon.bg

Тази година княгинята и синът ѝ бяха поканени в Елов дол от техен приятел, занимаващ се с народни събори в региона. Елов дол е село с 3200 жители, разположено недалеч от границата със Сърбия, област Перник.

Снимка: kingsimeon.bg

Княгинята се включи в подготовката за празненствата, показвайки истински интерес към изучаването на кукерската традиция. Нейният съпруг, авантюристът Китин Муньос, е доброволен посланик на ЮНЕСКО. Самият фестивал е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство от 2015 г. насам.

Снимка: kingsimeon.bg

По традиция празникът започва с дегустация на хляб и ракия. След това кукерите се преобличат в ефектните си костюми, напускат домовете си и на групи се отправят към символичното място за срещи в селото. Обичаят се предава от уста на уста от векове, от поколение на поколение и нищо не се записва – отбелязва френското издание Histoires Royales, цитирано от kingsimeon.bg.

Снимка: kingsimeon.bg

Участниците гонят силите на злото в неповторима атмосфера, едновременно радостна и носталгична. Княгиня Калина и синът й Симеон-Хасан бяха облечени в български народни носии. Те се включиха в шествието, което завърши със запалването на голям огън в центъра на селото.

Снимка: kingsimeon.bg

„В този ден навън беше изключително студено, но духът на фестивала и непрекъснатите танци стопляха човешкото тяло и душа… А когато огънят угасне и кукерите се върнат у дома, те си лягат в една пречистена среда“, обясни домакинът на празника.

Снимка: kingsimeon.bg

Дъщерята на последния български цар Симеон Сакскобургготски беше посрещната и от кмета на Елов дол с подаръци и с традиционните за България питка и сол. Според традицията хлябът е свещена храна, символ на връзката със земята. Солта пък символизира чистотата на света, свързва се с мъдростта и защитата срещу злите сили, уточнява Histoires Royales за своята френска аудитория.

Снимка: kingsimeon.bg

Припомняме, че на 19 януари княгиня Калина навърши 52 години. Единствената дъщеря и най-малкото дете на последния български цар отпразнува рождения си ден, заобиколена от семейството си в двореца “Врана” в София.

Калина, съпругът й Китин Муньос (65) и техният син Симеон-Хасан (16) живеят в България. Преди това те прекараха 12 години в Мароко.