Йоанна Драгнева навършва 37 години на 23 май. Певица, тв водеща, озвучава актриса и майка на две малки момичета - преди дни тя защити докторантура към БАН, свързана с обучението й по социална психология и доказа, че всичко е възможно, когато си организиран. Въпреки натовареното си ежедневие, половинката на Мирослав Димитров, който е водещ на публицистично предаване в един от най-популярните сайтове за новини, тя не е загърбила музиката и това лято й предстои да осъществи няколко музикални проекта. Е, има и неща, които е оставила на по-заден план, но за всичко това, както и за рождения си ден, Йоанна разказва в движение в навечерието на празника си.

Йоанна, как се чувстваш на рождения си ден?

Аз вече не се вълнувам толкова за рождения си ден, колкото голямата ми дъщеря АннМари, която много обича да празнува. Дори миналата година за този ден ми избра тортата, която беше с анимационен герой. (смее се) Но тя беше най-щастлива на света! Дори помолих приятели, които бях поканила, да донесат подаръци за нея, не за мен и беше много хубав празник. Тази година, ще отбележа празника вкъщи с хубава торта, която аз ще приготвя и с децата ще духнем свещичките, за да се радват. То вече нашите рождени дни са повод те да се забавляват. Истината е, че на рождения си ден почти винаги съм ангажирана професионално с концерт или с друго събитие, тъй като е точно преди 24 май – Денят на славянската писменост и просвета, което също ми харесва, защото, когато съм сред хора, се чувствам най-пълноценна.

Снимка: Личен архив

Кой е рожденият ден, който винаги ще помниш и защо?

Един от големите ми празници беше през 2008 г., когато с Deep Zone Project представихме България на Евровизия в Белград. На 22 май беше изпълнението ни на първия полуфинал и за съжаление, не успяхме да се класираме и бях много разочарована. Но следващият ден беше много хубав, защото ме поздравяваха хора от различни държави, въобще всички празнуваха – едни победа на конкурса, а аз – рожден ден. Много запомнящ се ден остана за мен и в крайна сметка видях как нещо не до там добро, може да се превърне в нещо прекрасно – радвах се на голямо международно внимание, чувствах се оценена и значима.

Снимка: Личен архив

Колко големи станаха децата ти, които имат запомнящи се имена?

Голямата – АннМари, през лятото ще стане на четири годинки, а малката – ЛилиАн – е на годинка и три месеца. С татко им не сме имали колебания за имената им – сънувах и двете имена. Първата ми дъщеря се яви в съня ми, с името си още преди да забременея. Разбрах, че това е знак. А с малката също имах много интересни сънища, но вече бях бременна с нея.

Снимка: Личен архив

Как те промени майчинството?

Винаги съм била организирана, но станах свръх организирана, с раждането на децата. Често се налага да променям ангажименти така, че да ги напасна с тези, които са свързани с момичетата. Винаги се стремя да не пострада професията ми, но и да не страдат децата ми, като останат без майка, от която имат нужда да е до тях. Доста е трудно, но се справяме с баща им.

Снимка: Личен архив

А за добро ли е, че със съпруга ти - Мирослав Димитров имате еднакъв професионален път?

Да, защото това дава много добра посока и за децата, които отсега са много артистични. Голямата ни дъщеря много иска да се изявява на сцената и понякога я водя с мен. Наесен може да помислим да взима уроци в тази посока. И двете ни деца имат заложби и то не защото са наши деца, надявам се и за в бъдеще това да ги вълнува. Искам да ги запаля по изкуството по начин, който им харесва, а не да имат талант, който да не развиват, защото това ще е грехота. Много се забавлявам с АннМари, която е още много мъничка, но е научила танцови движения и песнички. Децата са много сладки, те са невероятен дар, така те зареждат, толкова много любов дават!

Снимка: Личен архив

Какви са професионалните ти задачи сега?

Имам участия като изпълнител, водещ съм на различни събития – през юни ми предстоят няколко големи светски събития, ще участвам и в научна конференция. На 10 май защитих докторска дисертация по Социална психология в Института за изследване на човека и населението към БАН и вече имах първа изява с презентация, свързана с темата ми, вече като доктор пред Борда на бежанците в България. Докторантурата ми беше четири години в рамките, на които родих и двете си деца. (усмихва се) Затова казвам, че организацията ми е силна черта и добре се справям със задачите, защото, ако не притежавам това качество, не бих могла да поема целия обем от ангажименти, които имам. Продължавам и с дублаж да се занимавам и то не само на анимационни филми, но озвучавам и популярни предавания за развлекателни канали. Изпълняването на песните при дублажа, както и актьорски роли е детска моя мечта, която успях да сбъдна и много се радвам. Макар да е извън сцената, пак е свързана работата ми с музика и талант, който намира своите проявления.

Продължаваш ли да се занимаваш и с музикотерапия?

Към момента съм на пауза в това поприще, защото нямам необходимото време, за да се разгърна пълноценно. Имам няколко проекта, които вероятно ще реализирам по-нататък във времето, когато моите деца пораснат, защото сега имат нужда от мен и аз трябва да съм до тях.

Снимка: Личен архив

Буквално преди ден – на 21 май участва в благотворителна кауза за деца...

Да, подкрепих каузата „Децата на България помагат на децата на Турция”, която беше организирана от Българо-турски дамски бизнес клуб и се състоя във Военния клуб в София. Целта на събитието беше да се съберат средства за изграждането на Център за образование и игри за децата в Хатай, които пострадаха при разрушителните земетресения там. С удоволствие се включих в концерта, защото каузата е много благородна и се радвам, че се събра голяма сума, която е в помощ на децата. Участва и Детска вокална група „Палави ноти”, както и Теди Кацарова, Силвия Кацарова, Есил Дюран и други изпълнители.

Снимка: Личен архив

Щастлива ли си с прекрасното си семейство, с многото си ангажименти?

Достатъчно съм удовлетворена от всичко, което се случва в момента. Може би малко ми липсва възможността да пътуваме, но тя стои на заден план засега, защото предпочитам да спазвам режима на децата и да са спокойни. А много искам да пътувам с тях и да им покажа различни места, но и това ще стане, като пораснат още малко! (усмихва се) Предстои да работя през лятото и над нови песни, които са почти готови, но трябва да запиша в студио, за да представя нещо красиво пред публиката наесен. Но всичко се случва едно по едно. Децата са ми приоритет в настоящия момент, защото имат нужда от здрава основа и майка, която да ги обгрижва.