Историята: Истинското име на Луис Карол, когото всички познаваме като автора на „Алиса в страната на чудесата”, е Чарлс Доджсън. Книжката с чудноватите истории на малката девойка, която знаела коя е сутринта, но до вечерта променила толкова пъти размера си, че вече не можела да е сигурна, е вдъхновена от приятелството на автора със семейство Лидел и по-конкретно с трите сестрички – Едит (8г.), Лорина (13г.) и Алис (10г.). Те често излизали заедно на пикници, по време на които Чарлс ги забавлявал с най-различни приказни истории, докато 10-годишната Алис не го помолила да напише разказ специално за нея. Така на 4 юли 1862г., докато плават с лодка от Оксфорд до Годстоу, се ражда една от най-обичаните малки палавници в световната детска литература.

Това са трите сестри Лидел, снимката отново е дело на Луис Карол. Снимка: Wikipedia

Скандалът:
Приятелството между младия мъж и дечицата изглежда странно и сега, но е повод и за много слухове и спекулации и тогава. Причините за внезапното прекратяване на разходките и пикниците през юни 1863г. никога не стават ясни. Не е в полза на Чарлс фактът, че страниците за периода на познанството му със семейство Лидел – от 8 април 1858г. до 8 май 1862г. от дневника му просто липсват. Доказателства за „нередни” взаимоотношения между него и Алис липсват, но няма и доказателства за обратното. Според някои Чарлс е бил сексуално и романтично привлечен от невръстната Алис, според други той е имал взаимоотношения с по-голямата сестра Ина (Лорина), според трети – проблемът бил във връзка между младия мъж и бавачката на децата, което породило слухове и компрометирало семейството. Четвърта теория пък предполага, че не Чарлс е бил виновен, а Лорина, която се влюбила в чудния и мил разказвач на приказки, което накарало майка й да забрани срещите с него. Така или иначе с това приятелство било свършено.

След това: Слуховете около личността на Алис Лидел далеч не приключват с края на приятелството й с Чарлс Доджсън. Според клюките в светските среди от онова време, вече като по-голяма, тя се влюбила в принц Лиополд  - най-младият син на кралица Виктория по време на пътуване със сестрите й из Европа. Доказателства за това отново липсват, но пък години по-късно той кръщава първото си дете Алис и се държи като кръстник на вторият син на Алис, който се казва... Лиополд. Съвпадение?

И все пак: Познанството на Чарлс и Алис дава на света една от най-интересните героини в литературата и се нарежда до мъдрите, "не съвсем за малките деца" философки книжки като Мечо Пух и Малкият принц. В резултат, дори и да не сте прочели оригиналната Алиса, или продължението й - в Огледалният свят, със сигурност сте гледали анимационната версия на Уолт Дисни, някоя от многобройните й игрални екранизации или поне последната й интерпретация - 3D "продължението" на режисьора Тим Бъртън с участието на Джони Деп, Хелена Бонъм Картър и Миа Васиковска.

Не е лош резултат от едно макар и противоречиво приятелство между образован батко с въображение и три благородни момиченца в Англия, нали така?