Ирра е от изпълнителите в поп музиката ни, които не присъстват ежедневно на малкия екран, въобще в публичното пространство, дори и на сцената. Певицата има два албума зад гърба си и доста награди. А усмивката, чувството й за хумор, русата коса, специфичния тембър на гласа й, винаги я издават. Не, че животът й все е бил постлан с рози, дори скоро призна, че е била жертва на домашно насилие... От 10 години тя се обляга на рамото на мъж, с когото сякаш са се сляли и е щастлива майка на три деца – две момчета от първи си брак и момиченце от втория. Сега сетивата й отново са насочени към любовта й към песента, която я преследва от малка, както и лудориите. Ремикс на ремикса „Искам” се завъртя онлайн на 11 април. С песента си Ирра иска да усмихне хората, а с видеото към нея заявява, че се приема и харесва такава, каквато е, въпреки времето. Не само за музика говори Ирра пред Ladyzone, но и за неспирното си желание все да се захване с още нещо, както и да прави добро. 

Снимка: Личен архив

Ирра, разкажи за ремикса на песента „Искам” от „Цветния албум”.
Новото всъщност е малко старо. Преди малко повече от 5 години стартирах с проект, като освен една нова песен, направих ремикси на още 8 от най-популярните си песни, които включих. Голяма част от изпълненията са от „Цветния албум”. Исках песните да имат по-клубно звучене. Но с времето нещата се размиха, защото успоредно правех още няколко проекта, забременях и с дъщеря си. Сега дойде моментът да подготвя ремикс на един от ремиксите – „Искам”. Видеото към песента също е готово. И музиката, и видеото не ги правим с екипа ми с някаква претенция, а по-скоро, защото лично на мен ми доставя огромно удоволствие да експериментирам и да търся все нови и нови неща. Идеята ми е ремиксът на ремикса „Искам” да излезе на винил, заедно с оригинала на песента и с предишния ремикс.

Клипът е по-скоро имиджов – така ли е?
Да, няма история във видеото, няма сценарий, по който да се движим. Просто има красива визия на мен, самата. Досега не съм правила подобен клип – без драматургия. Той е по-скоро това, което се усеща от самата музика. Живо предизвикателство бяха снимките за мен, като жена. Ще издам една тайна, а именно, че 

все още ми е трудно да приема промените, които ми се случиха, след като родих дъщеря си, защото времето си минава

(усмихва се, б. а.)... Трябваше открито да покажа, че не съм на 20, а вече съм на 45 години и се харесвам такава, каквато съм. Но ми беше интересно, освен предизвикателно! Истината е, че все така ми се подреждат нещата, за да покажа по нещо, което досега не съм споделяла с публиката. Дълго време не бях давала интервюта, не се показвах дори и в социалните мрежи. Трябваше ми време, за да помисля дали искам да остана скрита или ще блестя отново такава, каквато съм била.

И реши, че сцената е твоето поприще, с което не искаш да се разделиш.
Да, това е една такава любов, която никога не стихва! Искаш – не искаш музиката си те тегли и няма как да избягаш от това усещане. Музиката е винаги около мен, а тази страст, която имам към нея, е като едно море – понякога много спокойно, понякога бурно и те поглъща, потъваш дълбоко, после отново изплуваш. Изключително е силна тази емоция в мен, която не мога ей така да оставя зад себе си и да кажа: „Повече няма да пея!”.

Отново работиш с Мага, как се чувстваш в компанията на такъв професионалист?
На мен ми е много леко да работя с Мага, защото станахме и добри приятели във времето. С него не говорим само за музика, споделяме много общи интереси, имаме толкова теми за обсъждане. Последно се смяхме, че вместо да обсъдим какво ще правим с песента, се заговорихме за съвсем други неща и се наложи да направим втора среща, за да говорим за музиката (смее се, б. а.). Аз съм доста чепата като характер, но с Мага се напаснахме като зъбчати колела.

Такава ти е и зодията – Риби, „двама сте”...
Да, а и асцендентът ми е Лъв и така остро реве отвътре – страшно е (смее се, б. а.)! Но и за да обрисувам по-конкретно, вкъщи съм си направила перфектен прайд.

Ще споделиш и какво се случва вкъщи, но преди това кажи по малко и за хората, които се погрижиха за визията и снимките на клипа към „Искам”?
Видеото го снима Петър Димов „Българевеца”, който освен, че е много ярка личност, е и почитател на хевиметъл музиката и може да се сетите какво приключение е било това за него (смее се, б. а.)! Но явно съм го впечатлила, споделяйки му какво искам. Той е мъжкият поглед на моята визия, защото на мен ми убягва как изглеждам в очите на мъжете, а той го усети и „изкара” най-доброто от мен. Гримьорът ми Атанас Темнилов (грижи се за макиажа на Моника Белучи, б. а.), който направи цялостната ми визия за коса и грим, заедно със стилистката Антоанета Миндева буквално за 20 минути изградиха концепцията как трябва да изглеждам.

Снимка: Личен архив

Как събра толкова звезден екип?
Синхроничност... човек, като си пожелае нещо, му се случват нещата (усмихва се, б. а.)!

Какво е твоето усещане за „Искам”?
Много лятно настроение носи, слънчева, цветна и зареждаща е песента, без да е претенциозна и без да има огромна заявка за вселенски хит. Просто си личи, че всички си доставяхме удоволствие, докато работехме по проекта. Надявам се, че и на хората ще им хареса!

Развитието на музикалната ти кариера стечение на обстоятелствата ли е, тъй като ту си на сцената, ту изчевзаш за известен период? Това свързано ли е с майчинството ти, защото имаш три деца?
Да, по-скоро е стечение на обстоятелствата... Понякога си поставяме високи цели и смятаме, че всичко ще постигнем наведнъж. Но аз, като че ли не успявам категорично да се отдам само на едно нещо, а другото да е в периферията на живота ми. Затова и така на приливи и отливи се случват нещата, но всичко си върви перфектно. Не съм оставила нещо, което да се чувства пренебрегнато – нито работата ми, нито семейството и децата ми. Вече успявам да балансирам така, че всичко да се случва с лекота.

Как се справя Ирра с отглеждането на три деца - продължава на втора страница >>

Освен с музика и с отглеждането на деца, с какво още си се занимавала във времето?
Толкова много разнородни неща правя, че както каза една моя приятелка: „Само докато ми изброяваш какво имаш да правиш днес, аз вече съм се изморила!”. Имах книжарница заедно с Ава Азова, в която не само продавахме книги, но и четяхме приказки на малките деца всяка събота и неделя, имаше куклен театър, правехме срещи с писатели и това се превърна в наш малък оазис. Идеята ни беше повече от прекрасна, бяхме много ентусиазирани, но финансово нямаше как да покрием всички разходи. След това направих онлайн магазин само за български дизайнери. Това беше и първата платформа за български производители на дрехи, чанти, обувки, бижута или място, на което можеш да намериш всичко. И това отново беше огромен урок за мен или как функционира цялата ни система и как кадърни хора нямат къде да изложат нещата си понякога. Проектът беше изключително печеливш, но отново ми се наложи да обърна повече внимание на семейството си. Въобще при мен водещото е постоянно да помагам, да подавам ръка, не знам откъде ми идва това желание, но това са моите начини да карам хората да се чувстват добре.

Снимка: Личен архив

Работех много интензивно, горях в това, което правех, буквално след излизането ми от интензивно отделение, като родих дъщеря си, ми се наложи да говоря по телефона с клиенти. И докато Божидара все още беше мъничка, защото бебетата повече спят, се справях, но в един момент забелязах, че не й отделям достатъчно време, както и на синовете ми и на съпруга ми. Затова намалих темпото... Сега заедно със съпруга ми и партньорите му разработихме марка безболезнена кола маска и ме поканиха да стана част от организацията на Базар „Дом на каузите” – пролет, където отново сме обединили много български производители и отново имаме добра кауза, защото сумата, която ще се събере, ще бъде дарена на деца в неравностойно положение, които ще бъдат абитуриенти.

Съпругът ти фармацефт ли е?
Не. Петър е изключителен човек, благодарна съм, че Вселената ми го изпрати! IT специалист е, но е многопластов и разностранен.

Снимка: Личен архив

Как се чувстваш сега – доволна ли си?
Аз никога не съм доволна, не знам това от зодията ми ли е или от какво, но винаги си казвам, че мога и повече, и повече. Радвам се на това, което имам, но вътре в мен подскача едно дяволито човече, което казва: „Можеш още, давай, продължавай!”. Така че не мога да кажа, че съм доволна, но съм щастлива! Силно се надявам, че нещата, които правя, могат да усмихнат някой, защото не винаги успявам да оправдая очакванията на всички хора, на които искам да помогна. Носи ми удовлетворение, че успявам по някакъв начин да преобразя нещо или поне за един ден да подаря спокойствие, един разговор или прегръдка на някого. И това за мен е по-силно, отколкото да се демонстрира нещо голямо или пък да не направиш нищо.

Явно това „дяволито човече” още от мъничка е в теб...
Да, абсолютно оттогава е, както казваше баба: „Ирина, отвътре все нещо те боде!”. Все нещо трябва да направя и така продължавам до ден-днешен (усмихва се, б. а.).

Снимка: Личен архив

Има ли от тази твоя активност и в децата ти?
Всичките са такива... Все едно сме направили копи-пейст, освен визуално, те са придобили и това, което смятам за положително качество, че винаги трябва да вършат нещо, хубаво направено, но ако може и с лекота да се случват нещата.

Явор стана на 17 години и продължава да следва мечтата си – от ранна възраст обяснява как ще бъде велик изобретател. Наистина много учи и работи в тази посока, в училище е, в което предимно се набляга на иновации и технологии. Но от няколко години прави и музика. Надявам се да успее да балансира двете неща! Синът ми е истински добър в това, което прави и в музиката, казвам го като една добра майка. Той свири на китара, на пиано и на барабани, дори през лятото направи няколко концерта. Страстта му е да композира. И трите ми деца имат нюх към музиката, вероятоно е от силния ген (смее се, б. а.)!

Георги е на 12 години, много мил, усмихнат и слънчев човек е. Свири на барабани, лесно му е по математика, имаше мечта да стане актьор и се снима в няколко реклами, ходи и на курсове, на кастинги. Той е изключително спокоен и като че ли му се случват нещата, без много амбиция и без да полага кой знае какви усилия.

Божидара, нашето слънчице вкъщи, пее, танцува и е изключително силно запленена от модата. От съвсем малка си измисля и прави аксесоари от играчките, от вещите на братята си и има богат гардероб, от който сама си избира дрехи и сама преценява как да изглежда. Тя е хванала и от другата моя страст - модата, но и от музиката. И трите ми деца са със сериозни характери – Явор и Божидара са зодия Лъв, Георги е Стрелец и става голям огън в тази къща.

Снимка: Личен архив

Как потушаваш огъня у дома?
Не го потушавам, оставям го да си гори, то си е приятно, нищо, че на моменти сме изключително гръмогласни – като едно италианско семейство сме! У дома понякога ми се ядосват на бурните реакции, но знаят, че ги чака една прегръдка, една целувка, една споделеност, че могат да ми кажат всичко и всички се чувстват освободени. Мъжът ми е толкова спокоен човек и над нещата, и може би именно той е балансьорът в дома, защото ние и четиримата сме много емоционални. А и когато децата усещат любовта, всичко се случва много плавно, имам предвид, че момчетата са от първия ми брак, а момичето – от втория. Признавам, че дълго време се колебах, изпитвах страх да не би пак да се разочаровам, ако отново се обвържа с друг мъж. Но той категорично и с постоянство ми показваше, че аз съм жената за него. Мъжът ми беше много твърд в позицията си и ми показа, че момчетата са и негови деца. И сега навсякъде казва синовете ми и дъщеря ми, никога не ги дели. Винаги се е отнасял към Явор и Георги като към свои деца и ме накара да се отворя, и да повярвам, че след всичко лошо в живота ми, което е отминало, ще ми се случат и хубави неща. Той много ми помогна в това отношение.