При първото си музикално изпълнение пред публика е едва на 10 години. Първия си албум издава на 15. Владимир Ампов, когото всички в България познават като Графа, днес навършва 41 години. Музикантът не обича да празнува рождените си дни и обикновено ги прекарва в работа. Плановете му за днес са да събере най-близките си приятели за съвсем скромно празненство.

Снимка: Д. Младенов

Нека си припомним най-важното, което трябва да знаем за Графа.

Музикална кариера

Влади Ампов е син на музикантите Кирил и Тони Ампови от известното през 80-те и 90-те години трио “Спешен случай”. През 1988 г., едва 10 годишен, Влади изпълнява първата си песен пред публика, заедно с родителите си.

 

 

Баща му Кирил Ампов вижда таланта и потенциала на сина си и го насърчава да развива музикалната си кариера. През 1993 излиза и първият му албум “Гумени човечета”. За да не се свързва с известната музикална фамилия, Влади и баща му измислят прякора Графа, с който става известен. Графа обаче признава, че прякорът първоначално е предизвикал негативна реакция. Според някои хора е твърде претенциозен, според други Графа не пише сам песните си, а получава помощ от баща си.

През следващите години музикантът продължава да развива кариерата си и създава някои от най-големите хитове в българската поп музика, сред които са песните “Секс за пари”, “Искам те” и “Ако има рай”.

Съвсем наскоро музикантът издаде 13-ия си албум “Случаен наблюдател”, в който са включени песни с различни теми. Почитателите на музиканта ще намерят в албума и хитовата песен “Да”, която Графа изпя в дует с Белослава и която оглави всички родни класации.

 

 

А пък през юни догодина предстои и първият му концерт на открито на стадион “Българска армия”.

Личен живот

Снимка: Instagram

Графа е щастливо женен за дългогодишната си приятелка Мария. Семейството има две деца - Крис, който сега е на 10 години и Никол, която след няколко дни става на 8.

 

 

Гласът на България

През последните три сезона на предаването, Графа е треньор в хитовото музикално шоу “Гласа на България”. Два пъти участници от неговия отбор финишираха трети (Яна Сабанова и Рафаел Пашамов), а тази година Графа беше треньор на големия победител Атанас Кателиев.

 

 

Пожелаваме честит рожден ден на големия певец и още много успехи в кариерата и в лични живот!