Пламена Милева е родена и израснала във Варна, затова не е чудно, че нарича водата „свещена“. За Карадере пък използва определението „сакрално“, защото като дете често ходи там на палатка.

„Тогава беше диво място и наистина малцина го знаеха“ – споделя Пламена пред LadyZone.bg.

Снимка: Пламена Милева

Дори името на детето й е морско – Никола. Неговото раждане преди 11 години дава началото и на заниманията й с подводна фотография. Пламена решава да направи фотосесия с 3-месечния си син, която да остане като спомен за семейството.

Снимка: Пламена Милева

„Беше септември и вече бе студено, детето плачеше и изобщо беше доста трудно. Когато видях незадоволителния резултат, плаках, но нали съм упорит Козирог, реших да повторя сесията. Бащата беше против, но на следващия ден снимахме. Сесията не беше кой знае колко по-добра, но този дебют ми даде добър урок. Подводните снимки изглеждат лесни, но не е така“ – разказва Пламена.

Фотоапаратът се поставя в херметична кутия, която дава предупреждаващ сигнал, ако в нея навлезе вода.
Снимка: Пламена Милева

През 2001 г. тя завършва факултета по изкуства към Великотърновския университет и заминава за Испания. Там купува първата си камера и постепенно се пренасочва към фотографията. Когато печели първата си фотографска награда, се запознава с бащата на детето си - Юлиян Недев, който е подводен фотограф.

„От него се запалих. Впечатлих се много от неговите снимки“ – признава Пламена.

Кадър от световното първенство в Ейлат през 2014 г., когато Пламена печели трето място в категорията с модел
Снимка: Пламена Милева

Тя е снимала в Червено море, любимо на всички гмуркачи, както и край Тенерифе, в Атлантическия океан, „където има друга красота“.

Черно море. През 2013 г. снимката получава награда от Ocean Art Contest.
Снимка: Пламена Милева

Планирала е да снима и китовете в кралство Тонга, но засега пандемията осуетява дългите пътувания.

Кадър, спечелил първо място на конкурс във Франция
Снимка: Пламена Милева

Една от мечтите й е да снима резервата „Градините на кралицата“ в Мексико, а защо не и акулите край бреговете на ЮАР.

Тенерифе, Испания
Снимка: Пламена Милева

Пламена попадна в нашето полезрение преди година, когато засне любопитни кадри с Тино във Вълшебния извор край Девня. За тези снимки, в които се включва и един лебед, вижте тук:

Наскоро Пламена е заснела фотосесия и с бяла гъска, а в следващите седмици в Инстаграм профила й ще се появят кадри и от тематична фотосесия „Ледената кралица“.

Понякога снима и сватби, като в 90% от случаите клиентите са българи, живеещи в чужбина и впечатлени от подводните й снимки.

Снимка: Пламена Милева

Днес синът й Никола вече е на 11. От 7 години тренира плуване, а от скоро и водна топка.

„От малък прекарва свободното си време пред компютърните игри и някой ден ще оцени водата и спорта“ – споделя ни Пламена, която след дни заминава за Виена. Там тя снима мода съвместно с модния блогър и дизайнер Диана Филипова.

Снимка: Пламена Милева

Пламена вече има над 50 световни награди.

Снимка: Пламена Милева

Снимането в море с модел е трудно, защото водата постоянно е в движение, а и видимостта е малка. Затова често подводните фотографи снимат в басейни. Това дава възможност за използването на повече осветления и цветни филтри.

Тенерифе, Испания. Кадърът е заснет на пределната дълбочина от 32,70 м само за 14 минути. Времето, след което моделът влиза в декомпресия.
Снимка: Пламена Милева

Още снимки можете да видите в галерията горе.