Романтичен егоист и най-ексцентричнaта френска птица от литературната фауна – Фредерик Бегбеде гостува снощи в София за откриването на фестивала Cinelibri. Не пропуснахме да го разпитаме продължава ли с разказите под екстази и дали все още вярва, че любовта трае само три години – даваме думата на мосю Бегбеде!

За какво би похарчил днес 6,66 евро?

Интересно, какво наистина можем да закупим за тази сума?! В интерес на истината бих си купил новия брой на моето списание "LUI", чиято цена е 2,90 евро и ще ми останат още 4 евро. С тях ще си взема пакетче желирани бонбони "Haribo", много обичам. А за остатъка от сумата ще си купя джобна книга... те не са много скъпи и вярвам, че ще намеря заглавие, което да ми хареса.

Снимка: Евгений Милов

"Харесвам жените, които ме карат да се смея"

Фредерик Бегбеде

Какъв е Идеалът ти за жена?

Филмът, който представихме тази вечер е отговорът на този въпрос. Живеем във времена, когато жените са притиснати от всевъзможни канони за красота, които самите те се чувстват длъжни да следват. Лично аз не одобрявам този вид натиск, имайки предвид жени, с които съм споделям различни периоди от живота си. В крайна сметка осъзнавам, че всяка една от тях е уникална сама по себе си, единствено с чувството им за хумор си приличаха. Харесвам жените, които ме карат да се смея. Обичам интелигентните жени, които умеят да живеят, не да съществуват. Тези, които се наслаждават на живот, ядейки, пиейки, забавлявайки се с всеки следващ ден. Сега като се замисля, разбирам, че харесвам жените, които умеят да ме надсмиват. Странно, нали?!

Сексът или любовта – което е първо?

Едното не може без другото. Сексът е по-хубав, ако има любов. Да, звучи мекушаво, но е факт. Това съм аз. Имал съм връзки без любов, но не е същото. Преживяването бе като обикновена мастурбация. Незадоволително удоволствие. По-зле. Отказвам да избирам. Искам и двете.

Снимка: Евгений Милов

"Ако в една връзка липсва чувството за хумор, животът е прекалено драматичен"

Фредерик Бегбеде

Каква първа равносметка за живота бихте направил след вече 50 години на Земята?

С всеки следващ период в моя живот, преоткривам удоволствието от това да преживявам нови емоции, да изпитвам нови чувства, да преоткривам заобикалящата ме реалност. Наскоро ми се роди дете. Днес тя е на 11 месеца и заедно с нея преразглеждам всеки един момент в ежедневието, гледайки през нейните очи. Велико усещане! С времето хората се отегчават, губят вкус към живота. А аз се възползвам от всяка една възможност, за да съзра реалността под друг ъгъл. Вълнуващо е да вкусиш храна, която си ял десетки пъти досега, и да я усетиш иначе.

От какъв прозорец гледате днес към света?

Усещам, че от едно известно време в мен се пробужда една особена невинност. Наивност, дори. Не може да си представите емоцията, която ме завладя, когато дъщеря ми опита за първи път “Кока-кола”. Физиономията й бе уникална. Изражението й – незабравимо.

Снимка: Евгений Милов

"Харесвам жените, които ме карат да се смея"

Фредерик Бегбеде

Бегбеде&Kоя е сега?

Аз съм съвременен производител на жени. (Смee се.) Баща съм на две прекрасни дами, които промениха възгледите ми за женственост и красота. Чувствам се отговорен към тях и към посланието, което искам да им предам за живота и как да се приемат такива, каквито са. Живеем в свят, където външността е на първо място – по нея посрещаме и изпращаме. Хората не се задълбочават. А, коя е тази, което е до мен – те са две и това са дъщерите ми.